Doris Pack: Ne može se napraviti „velika Srbija”, a da nemate i „veliku Albaniju”

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Mislim da mi u EU moramo biti vrlo oprezni i da ne uništimo sva postignuća koja smo ostvarili nakon sulude situacije na Balkanu devedesetih. Naravno da se treba riješiti pitanje Kosova i Srbije. No, ovo što sada vidimo uopće nije rješenje – kaže Pack.

Regija zapadnog Balkana nalazi se u veoma, veoma opasnoj situaciji. Najave o mogućem dogovoru o podjeli Kosova, razmjeni stanovništva i teritorija sa Srbijom stvaraju veoma opasan presedan i prijete da nas vrate na devedesete godine prošlog stoljeća, upozorava Doris Pack, istaknuta njemačka političarka i Članica Upravnog vijeća Europske pučke stranke (EPP).

U razgovoru za “Dnevni avaz” ona ne krije da je veoma zabrinuta, posebno zbog činjenice da takvo rješenje podržava dio europskih država te institucija Europske unije, prenosi Fena.

– Nikako ne razumijem da se Europska komisija ovome odlučno ne protivi. Svi znamo što će se desiti ako se ovaj model ostvari. Zato smatram da je izuzetno neodgovorno što takve reakcije iz Brisela nema. Regijom se bavim od 1989. godine i znam što ovo znači. Ako dogovor o novim granicama na Balkanu bude realiziran, na meti će odmah biti Bosna i Hercegovina, vjerujem i Makedonija… I niko ne zna gdje bi ovo moglo stati, ali svi znaju kako bi se ovo realiziralo – upozorava Pack.

Ona dodaje i da “Milorad Dodik samo čeka priliku”.

– On je vrlo zainteresiran da se takav dogovor ostvari, pa da krene u kampanju. A odmah za njim išli bi i drugi. Vjerujte mi! – naglašava ona.

Pack poručuje i da svi oni koji se boje “velike Albanije” moraju biti protiv ovih ideja, jer one vode tome. Ne može se napraviti „velika Srbija”, a da nemate i „veliku Albaniju”. Interes svih u regiji, ali i EU, jeste da se ovaj dogovor ne bude realiziran.

Dodaje i da je ohrabruje što većina Kosovara nije za ovakvo rješenje.

– Mislim da mi u EU moramo biti vrlo oprezni i da ne uništimo sva postignuća koja smo ostvarili nakon sulude situacije na Balkanu devedesetih. Naravno da se treba riješiti pitanje Kosova i Srbije. No, ovo što sada vidimo uopće nije rješenje – kaže Pack.

Ipak, nada se da će administracije, s obje strane Atlantika, naći način i spriječiti ovakav scenarij.

– Ne treba biti samo diplomatičan. Kada nešto kažete, onda to treba biti jasno, da bi ljudi razumjeli. Diplomatska uvijanja samo odmažu. Zato ja govorim direktno. I svi me razumiju, a ja nemam nikakvih problema zbog toga. Tako trebaju raditi i europski zvaničnici. Žalim često što u njihovim istupima nema takvih poruka, a i snage iza njih – zaključuje Pack za “Dnevni avaz”.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori