Akademik Josip Pečarić: DOMOBRANSKI POZDRAV „ZA DOM SPREMNI“ ILI ‘USTAŠKI POZDRAV’ TJ. ‘SVI HRVATI SU USTAŠE’

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Dragi prijatelji,

Kada sam dao naslov tekstu „ZDS ili ‘Svi Hrvati su Ustaše’“ mislio sam da će netko reagirati jer naslov nije precizan. Naime mnogo preciznji bi bio naslov „’Ustaški pozdrav’ tj. ‘Svi Hrvati su Ustaše’“.

Međutim svi su razumjeli što sam htio reći. Možda i zato što sam naveo riječi sjajnog odvjetnika Davora Karačića koji je već dobio niz sutskih procesa oko pozdrava ZDS, pa i onaj protiv Thompsona.

Ponovit ću njegove riječi o ZDS:

Predmetni izraz može podizati tenzije jedino kod onih koji, držeći ga ustaškim pozdravom, duboko u sebi i ovu državu smatraju ustaškom, borbu za hrvatsku samostalnost smatraju ustaškom secesijom te bi, da im se ukaže prilika, sa svima onima koji ne pripadaju njihovom svjetonazoru i političkom odabiru, postupali onako kako se postupalo s ustašama i ne samo s ustašama po završetku drugog svjetskog rata.

Ono što je bitno, čitatelji su razumjeli riječi:

„Na žalost hrvatski povjesničari se nikada nisu zapitali kako to da je ZDS 1936. bio domobranski pozdrav! Jesu li uopće i smjeli?“

I doista u više navrata sam polemizirao s hrvatskim povjesničarima koji su tvrdili da je to ustaški pozdrav iz 1932. godine, jer nisu davali nikakva dodatna pojašnjenja. Međutim, jedino je prof. dr. sc. Ivo Rendić – Miočević jasno isticao da je to bio antifašističi pozdrav, jer je nastao kao otpor velikosrpskom fašizmu u prvoj Jugoslaviji.

Vjerujem da bi oni itekako razmislili o svojim tvrdnjama da su znali za dokument iz 1936. godine jer u njemu stoji da je ZDS domobranski pozdrav na način da ne ostavlja dvojbu da je on takav od ranije,

A ako je tako zašto ne i od prije 1932. godine?

I odmah mi se javio g. Mirko Hasenay i poslao zastavu Hrvatskih Domobrana Južne Amerike iz 1931 sa ZA DOM SPREMNI!

Dakle, očito je da nisu Ustaše izmislile svoj pozdrav, nego su uzeli nešto što je postojalo prije njih.Uzeli su nešto iz svog naroda!

Dok današnje vlasti tvrde da su one kompromitirale taj pozdrav, očito je da sa takvim tvrdnjama kompromitiraju sami sebe.

Pljuju na svoj narod!

Ograđuju se od podrava za koji su ginuli oni koji su stvorili ovu državu. Ili kako Predsjedničinu tvrdnju komentira u današnjem Hrvatskom tjedniku njen bivši savjetnik Mate Radeljić:

„Ostao sam šokiran kad sam čuo da Predsjednica iz svoga ograđivanja od pozdrava Za dom spremni nije bar izuzela postrojbe HOS-a i oko 800 poginulih branitelja pod tim znakom. Njihova zastava bila je i na zagrebačkom mimohodu kad je premijer bio Zoran Milanović, a ministar obrane Ante Kotromanović. Osam stotina poginulih HOS-ovaca to nije osam stotina žutih zenga čizama koje obuješ prigodno na dan vukovarske tragedije i onda ih pospremiš u ormar.“

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)