U BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti od strane Bošnjaka

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi za Tanjug prenio da je na današnjem sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o razvoju situacije po pitanju Kosova i poručio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti jedinstveno djelovati i dati jedinstvene odgovore. Dodik je Vučića obavjestio i da u BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti od srane Bošnjaka kao i želja da se izbaci srpska politička reprezentacija koja je dobivena na izborima. 

Vučić i Dodik su se sastali u Predsjedništvu Srbije i razgovarali o svim strateškim pitanjima vezanim za opstanak srpskog naroda.

“Ovo su redovite konzultacije koje imam s predsjednikom Vučićem i to je bila prilika da procijenimo razvoj situacije”, rekao je Dodik u veleposlanstvu Rusije. Dodik kaže kako su na sastanku procjenjivali razvoj situacije “nakon svih ovih posljednjih poznatih stavova i nekih koji dolaze”.

“U svakom slučaju želim reći da ćemo nastaviti jedinstveno djelovati i da, što se mene tiče, dajemo jedinstvene odgovore na te izazove”, poručio je Dodik.

Kako kaže, stavovi i ponašanja onih koji su kreirali dugogodišnju krizu ovdje pokušavaju ostati isti.

“Dakle, ne želi se prihvatiti status Srbije i stavovi u pogledu rješavanja Kosova i Metohije i cijelog srpskog nacionalnog i državnog pitanja. I pokušaji da se ubrzaju stvari u vezi rješavanja KiM dolaze od onih koji žele da naprave rješenja koja nisu u skladu sa stavovima i interesima same Srbije”, naveo je Dodik.

On kaže i da u tom pogledu Srbi u Republici Srpskoj, kao i on kao predsjedatelj Predsjedništva BiH imaju interes da veoma studiozno promatraju razvoj te situacije.

“Neprihvatljivo je danas da bilo kakvi pokušaji omalovažavanja Srbije i njezinih državnih i nacionalnih interesa budu na sceni. Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini je veoma stalo da Srbija bude uvažavana i da bude sa stanovišta njezinih interesa afirmirana. Ne može se napraviti umjetna barijera negdje na Drini i reći da je to neka druga država”, rekao je Dodik za Tanjug.

Mi imamo život koji je imanentan jednom narodu, naglasio je Dodik.

“Mi smo svi Srbi i jednako, iako to mnogi stranci ne razumiju, zainteresirani smo za pitanje kao što je Kosovo, kao i svi ljudi koji žive ovdje”, rekao je Dodik.

Dodik je, također, rekao da je upoznao predsjednika sa situacijom u BiH i naveo da u BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti i želja da se izbaci srpska politička reprezentacija koja je dobivena na izborima.

“Dakle, mi smo konstituirali sve naše organe, ali ostaju Bošnjaci koji pokušavaju zadržati staru strukturu nadajući se da će neki stranci doći nešto uraditi u korist njih. Naravno, to je davno prošlo vrijeme”, zaključio je Dodik.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)