GRUDE: Nadareni matematičari dobivaju prvi centar izvrsnosti

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

 

 

Za darovite učenike u svijetu osigurani su najbolji uvjeti za rad i razvoj jer ipak na mladima svijet ostaje, međutim, u BiH, daroviti učenici često ostaju po strani, a okolina ih često ne shvaća.

 

Put uspjeha

Stoga nije iznenađenje što mnogi nakon završetka ili osnovne ili srednje škole svoju budućnost vide negdje vani i postaju kvalitetan kadar neke druge zemlje. Međutim, jedna od županija u BiH koja je odlučila mijenjati stvari i graditi društvo na mladim i kvalitetnim kadrovima je ZH županija. Uz projekte, natjecanja i aktivnosti, koje imaju za cilj osnažiti mlade na njihovu putu prema obrazovnim, a kasnije i svakim drugim uspjesima, ZHŽ planira osnovati i centar izvrsnosti, piše Večernji list BiH.

Ovoga mjeseca Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, na čelu s Ružicom Mikulić, organiziralo je sastanke s predstavnicima Odjela za obrazovanje Splitsko-dalmatinske županije. Upravo su kolege i susjedi iz Dalmacije dali određene smjernice dužnosnicima u ZHŽ-u koji već dulje vremena pripremaju projekt koji će ići u smjeru omogućavanja što boljih uvjeta rada talentiranim učenicima, a koji tijekom nastave ne mogu naučiti sve što bi željeli. Na tom sastanku osobe iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s voditeljem Ivicom Zelićem, objasnili su na koji način djeluje centar u SDŽ-u. Cilj osnivanja jednog takvog centra u ZHŽ-u je prepoznati i vrednovati darovite učenike, buduće istraživače i nositelje sveukupnog društvenog razvoja te im omogućiti razvijanje njihove darovitosti u skladu s potrebama na najvišoj mogućoj razini. Upravo je to za Večernji list potvrdila i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić. – Cilj osnivanja centra izvrsnosti bio bi poboljšanje kvalitete obrazovanja. Redovita nastava je u svojim temeljnim postavkama usmjerena na prosječne učenike. Za sve učenike kojima treba nešto dodatno potrebno je osigurati dodatne oblike obrazovanja kako bi svi učenici mogli ostvariti svoje potencijale. Naime, učenici koji ostvaruju slabiji uspjeh u učenju, imaju mogućnost pohađanja dopunske nastave koja se redovito organizira u skladu s mogućnostima škola. Izvrsni i daroviti učenici nemaju takve mogućnosti.

Vremenski okviri

Osnivanjem centra izvrsnosti stavili bi izvrsne i darovite učenike u ravnopravan položaj s ostalim učenicima u pogledu omogućavanja obrazovanja u skladu s njihovim sposobnostima, od čega cijeli obrazovni sustav ima koristi – istaknula je ministrica Mikulić. Pitali smo je i o mogućem terminu, kada bi centar mogao zaživjeti. – Što se tiče vremenskih okvira za osnivanje ovakvog centra u ZHŽ-u, planirali smo da prvi počne s radom početkom školske 2019./20. Za početak je planiran centar iz matematike koji bi bio u Grudama. Trenutačno smo u fazi pronalaženja donatora koji bi nam pomogli zatvoriti financijsku konstrukciju rada centra – istaknula je ministrica Mikulić.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)