O TRUMPOVOM ZAHTJEVU// Francuska ne želi natrag “svoje” teroriste

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

 

Francuska za sada neće reagirati na poziv predsjednika SAD Donalda Trumpa saveznicima u EU da prihvate stotine boraca povratnika iz Sirije, izjavila je francuska ministrica pravosuđa.

Ona je za francusku televiziju rekla da će Francuska pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.

“Postoji novi geopolitički kontekst, usljed povlačenja SAD iz Sirije. Za sada ne mijenjamo svoju politiku i ne reagiramo na Trumpove zahtjeve”, istakla je Belobet.

Borci koje podržavaju SAD planiraju zauzeti  i posljednju enklavu u Siriji koja je pod kontrolom “Islamske države”, a Trump je u subotu, pozvao Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku da prihvate povratak 800 zarobljenih džihadista, kako bi im se u tim zemljama sudilo.

Trump je obećao da će povući američku vojsku iz Sirije nakon teritorijalnog poraza “Islamske države”, što je izazvalo zabrinutost Francuske i drugih europskih zemalja da bi džihadisti mogli pobjeći iz tih država i pokušati vratiti se u zemlje iz kojih vode porijeklo.

Francuske vlasti odbijaju prihvatiti borce islamiste i njihove supruge, koje je francuski ministar vanjskih poslova nazvao neprijateljima nacije kojima bi se trebalo suditi u Siriji ili Iraku.

Međutim, ministar unutarnjih poslova Francuske izjavio je krajem prošlog mjeseca da je mogućnost povlačenja SAD iz Sirije natjerala Francusku da se pripremi za povratak desetina francuskih džihadista koji su u zarobljeništvu kurdskih organa koje podržava Washington.

Pariz već radi na tome da prihvati maloljetnike, na bazi pojedinačnih slučajeva.

Vojni i diplomatski izvori priopćili su da kurdske “Sirijske demokratske snage” u sjeveroistočnoj Siriji kao zarobljenike drže oko 150 francuskih državljana, među kojima je 50 odraslih osoba.

Trumpov poziv hladno je dočekan i u Njemačkoj, čije su vlasti priopćile da Berlin može prihvatiti borce “Islamske države” samo ukoliko osumnjičeni imaju konzularni pristup.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)