NIKŠIĆ PRIZNAO: Zbog izgubljene bitke za Klub Hrvata SDP nije ušao u vlast

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, u intervjuu za Klix.ba objasnio je zašto njegova stranka nije ušla u koaliciju sa SDA te, zašto su kao dio tzv Bh. bloka, odlučili ostati u opoziciji. Naglasio je da je izgubljena “bitka” za Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bila jezičac na vagi da bošnjačka ljevica ne bude dio vlasti. 

– Ovo nije bila lagana odluka. Koju god odluku da smo donijeli imali bi određene ljude koji su nezadovoljni i određene dileme i sumnje koje bi morali objašnjavati i obrazlagati. Većina članova Glavnog odbora odlučila se za ovakvu odluku. Ova kao i svaka druga odluka podložna je sudu javnosti, pa i članica i članova, a svakako kako kažete i samih dužnosnika. Na kraju su prevagnuli argumenti kako nakon činjenice da je SDA direktno svojim glasovima omogućila prostu većinu odnosno 8 od 15 izaslanika SNSD-u i HDZ-u u Domu naroda Parlamenta BIH, te apsolutnu većinu HDZ-u u klubu Hrvata u Parlamentu Federacije svako naše učešće u toj vlasti ne bi imalo smisla jer sada SNSD i HDZ imaju apsolutnu kontrolu zakonodavnih tijela. Mi bi u stvari tu mogli biti samo ikebana, a mi to ne želimo prihvatiti, rekao je Nikšić.

Ovakvo direktno priznanje Nermina Nikšića dodatno je objašnjenje za kakvu se BiH zalažu u tzv. građanskim strankama. Potvrdio se  ogroman politički kapacitet koji je sadržan u domovima naroda na entitetskoj i državnoj razini koji predstavljaju narode u BiH za razliku od građanski koncipiranih predstavničkih tijela, piše Hrvatski Medijski Servis.

Unatoč uputstvu SIP-a o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koje nije u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić, plan SDP-a BiH za preuzimanjem jedne trećine Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH nije uspio pa su procijenili da je bolje ostati u opoziciji.

Inače, na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za srijedu (20. veljače) birat će se izaslanici u Dom naroda Parlamenta BiH. Izvjesno je da će predstavnici stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH izabrati 4 od 5 izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda PFBiH.

Predstavnici bošnjačke ljevice će, kako stvari stoje, zahvaljujući Uputstvu SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH  uspjeti Hrvatima nametnuti jednog nelegitimnog izaslanika u Dom naroda PSBiH koji će ostati bez mogućnosti utjecaja na donošenje odluka.

Podsjećamo, sarajevskim političkim elitama koji žele unitarizirati Bosni i Hercegovinu prema građanskom modelu sa izrazitom dominacijom Bošnjaka nikako ne odgovara ovakva dvodomna struktura državnog i federalnog parlamenta. Kontinuirano je kod većine bošnjačkih stranaka  prisutna želja za ukidanjem federalnog i državnog Doma naroda koji su najsnažniji jamac zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda u BiH.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)