ČOVIĆ: HDZ očekuje 5 izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH

Vrijeme:1 min, 43 sec

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da u naredna dva dana očekuje konačan dogovor o formiranju Vijeća ministara, a za sedam dana imenovanje kandidata za predsjedavajućeg te institucije.

Čović je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u Mostaru, rekao da će predstavnici HDZ-a, SDA i SNSD-a večeras, sutra i prekosutra imati sastanke o formiranju vlasti da bi kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara mogao biti imenovan na idućoj sjednici Predsjedništva BiH.

“Trebalo bi u narednih sedam dana imamo kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, na prvoj sjednici Predsjedništva. Zato još jednom trebaju sjesti za stol svi koji pretendiraju biti vlast”, naglasio je Čović na konfereciji za novinare.

Predsjednik HDZ-a BiH kaže da će u srijedu, 20. veljače, biti konstituiran i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izabrano vodstvo, te da očekuje da će Hrvat biti predsjedavajući.

Čović je istaknuo da će odmah biti usvojen i proračun FBiH, nakon čega će uslijediti konstituiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“HDZ BiH će ujutro poslati Središnjem izbornom povjerenstvu BiH liste za pet mjesta”, naveo je Čović i dodao da očekuje da će HDZ i HNS imati pet izaslanika.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, Čović kaže da HDZ želi da vlast u tom entitetu bude formirana na osnovu programa kojim je predviđena i izmjena izbornog zakonodavstva.

“Nema uvjetovanja. Mi hoćemo program, a to znači da nam treba izborno zakonodavstvo koje će omogućiti da više nikad Bošnjaci ne biraju dva člana Predsjedništva BiH i da ne raspravljamo hoćemo li imati izbore za Mostar iduće godine. To trebamo završiti, a to je i preduvjet za kandidatski status. Mi želimo ekonomsku i socijalnu stabilnost, a najveći dio se radi u FBiH. Nema uvjetovanja, hoćemo program”, rekao je Čović.

On je dodao da bi i vlast u Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebala biti formirana u narednih 30 dana.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi i o izbornom saboru ove stranke koji će biti održan 27. travnja, o usvajanju informacione strategiji, te kadrovskim rješenjima.

 

 

/Srna/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori