Jednom žandar – vazda žandar: 3 godine srednje po novom dovoljno za policajca

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 

Do zapošljavanja u policiji i s tri razreda srednje škole

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji te ga uputila u saborsku proceduru. Ministar unutarnjih poslova Davor BožinovićDavor Božinović istaknuo je da ovaj prijedlog omogućuje i prijam u policiju osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom, što dosad nije bilo moguće, piše Glas Slavonije.

Prema zakonskom prijedlogu, iz kruga osoba koje se imenuju na razdoblje od pet godina, izostavili bi se pomoćnici glavnog ravnatelja i načelnici policijskih postaja, uklonila bi se odredba koja uređuje obavljanje poslova prema pisanom nalogu nadređenog rukovoditelja, s obzirom na to da tu materiju već propisuje Zakon o državnim službenicima, dok bi se odredba koja propisuje razloge razrješenja zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika policijskih uprava prije roka na koji su imenovani, dopunila. Kao novi razlog za razrješenje prije isteka mandata uvodi se ocjena “zadovoljava” za za prethodnu kalendarsku godinu, a na taj bi način i ocjena rada ispod očekivane i profesionalne razine najviših policijskih rukovoditelja postala razlogom njihovog razrješenja prije isteka razdoblja na koje su imenovani.

Otvoreno pismo Sindikata policijskih službenika

Na nove zakonske izmjene reagirao je otvorenim pismom premijeru Plenkoviću Sindikat policijskih službenika. U njemu se ističe da se predloženim izmjenama prvi put u povijesti moderne hrvatske policije spuštaju kriteriji prijema u policiju na srednju školu u trogodišnjem trajanju i “umjesto da se jača struka i podižu kriteriji te dignitet, ovim zakonom se spušta i ponižava ionako traumatizirana i potplaćena policijska struka”. “Umjesto podizanja sramotnih plaća …. Vi i Vaša Vlada odlučili ste se na mjeru spuštanja kriterija misleći da će se na taj način pridobiti veći interes za policijsko zanimanje. Smatramo da je to totalno krivi put i da će to dugoročno učiniti nesagledivu štetu policijskoj struci”, kaže se dalje u pismu.

U Sindikatu policijskih službenika smatraju i da izmjenama Vlada i premijer vraćaju sustav u prošlost jer će “potreba službe” biti jedini kriterij za premještaj, što otvara mogućnost da se neistomišljenike premješta kada i gdje se hoće. “I slijepcu je jasno da time želite promijeniti ljude …. postavljajući svoje i poslušne”.

Sindikat

Predloženim izmjenama prvi put u povijesti moderne hrvatske policije spuštaju kriteriji prijema u policiju na srednju školu u trogodišnjem trajanju i “umjesto da se jača struka i podižu kriteriji te dignitet, ovim zakonom se spušta i ponižava ionako traumatizirana i potplaćena policijska struka”

U otvorenom pismu također su upućene kritike na način predlaganja zakonskih izmjena i rad pomoćnika ministra unutarnjih poslova Ante Delipetra tvrdeći da nije poštovan niti minimum demokratskih standarada. Ističu da u MUP-u djeluje devet sindikata i tvrde da njihov, s 1.227 članova četvrti po veličini u MUP-u, kao ni veći broj drugih uopće nisu obaviješteni o izmjeni Zakona, iako su u više navrata od Delipetra tražili da ih obavijesti o tome. Delipetar surađuje samo s određenim sindikatima te dijeli i diskriminira sindikate iako reprezentativnost ima jedino veze s državnom službom, ističe se u otvorenom pismu.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori