(VIDEO)FRA ANTE MARIĆ: Komunisti su sustavo progonili hercegovačke franjevce i puk

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

 

Partizanska vojska ubila je hercegovačke franjevce kako bi uništila intelektualno i duhovno vodstvo ovdašnjega puka, poručio je fra Ante Marić gostujući u sinoć emitiranom izdanju emisije “Dobar, loš, zao” Naše tv. Istaknuo je kako ubojstva hercegovačkih franjevaca nisu bisu izolirani zločini, nego pokušaj sustavnog uništenja i obeshrabrenja hercegovačkog puka.

“Partizani su htjeli uništiti zajednicu hercegovačke franjevačke provincije jer ne ubija se provincijal bez razloga. Provincijal jedne zajednice je osoba koja ima ugled i u društvu i u Crkvi. Kada ti ubiju jednog takvog čovjeka onda samo možete zamisliti što je jadni narod očekivao”, kazao je fra Ante Marić.

Fra Jozo Vasilj je 1986. godine napravio razgovor s preživjelim franjevcima koji su opisali kako je izgledao ulazak partizanske vojske u mostarski samostan.

“Bila je Čista srijeda. Partizani su najprije ušli oko 14 sati i, kako priča jedan od preživjelih, govorili su dalmatinskim dijalektom. Fratri su ih počastili nakon čega su oni otišli, a onda su došli drugi partizani koji su imali hercegovački naglasak. Kako se približavala večera izdvojili su sedmoricu franjevaca nakon čega je došlo još sedam novih vojnika. Kad su se ostali fratri vratili s večere, fra Lea i ostalih izdvojenih fratara više nije bilo u prostoriji. Nažalost nikad ih više nije bilo jer su likvidirani i bačeni u Neretvu”, prepričao je fra Ante.

Ističe kako je montirani proces protiv kardinala Alojzija Stepinca najbolji dokaz sustavnog progona svih onih koji su označeni kao neprijatelji novog sustava.

“Povjesničarka Esther Gitman koju je odlikovala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dokumentirano i taksativno nabraja ljude koje je kardinal Stepinac spasio. Mnogi dokumenti koji su došli čak iz Beograda, a koji su predstavljeni na zasjedanju Komisije o rasvjetljavanju uloge Stepinca u Drugom svjetskom ratu, govore o njegovoj dobroti”, poručio je fra Ante.

Gostujući upravo na blagdan svetog Valentina koji se obilježava kao dan zaljubljenih, fra Ante je poručio kako ubojstvo mostarskih franjevaca upravo na ovaj dan predstavlja svojevrsnu simboliku.

“Nema veće ljubavi od toga da svoj život date za prijatelja. To stoji i u Svetom pismu. Sveti Valentin je živio u Rimsko doba i on je dao svoj život za vjeru i Boga. Volio je kada se mladi ljudi zaručuju i volio je cvijeće. U svom vrtu je uvijek imao mnoštvo cvijeća i kada bi završile zaruke onda bi iz uzeo jednu ružu i darovao je mladencima. I tako je nastalo Valentinovo od jedne slučajne geste jednog svećenika prije mnogo godina”, objašnjava je fra Ante.

Osim u svećeničkom, fra Ante je smisao života pronašao i u književnosti. Iza njega je veliki broj objavljenih djela, a pisao je i drame za kazališne komade.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo