KRAJ ISIS-a: Kontrolirali su teritorij veličine Britanije, danas kontroliraju 700 kvadratnih metara

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

 

ISIS trenutno kontrolira područje od samo 700 metara kvadratnih, izjavio je ove subote zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDS), javlja CNN.

SDS je prošlog tjedna pokrenuo ofenzivu kako bi istjerao ISIS iz njihove posljednje enklave u Siriji – malog grada Baghuz Al-Fawqani na istoku zemlje.

Napredovanje usporeno kako ne bi stradali civili i zarobljenici

Njihovi borci okružili su posljednje uporište ISIS-a, no usporili su napredovanje vojske kako ne bi stradale tisuće civila koji se koriste kao ljudski štit, izjavio je Chia Kobani, vođa operacije koju vodi SDS.

SDS djeluje oprezno i kako bi oslobodio zatvorenike koje ISIS-ovci drže, rekao je Kobani i dodao kako su u posljednjih nekoliko dana uspjeli osloboditi njih deset.

“Neki su možda iznenađeni što Baghuz još nije pao. No pucnjave su prestale. A područje je pod kontrolom našeg naoružanja. No napredujemo s oprezom jer se tamo nalaze tisuće civila koji se koriste kao ljudski štit”, rekao je Kobani.

U narednih nekoliko dana ISIS će biti u potpunosti poražen

“U narednih nekoliko dana, vrlo brzo, moći ćemo objaviti dobre vijesti svijetu, svim ljudima u regiji, Kurdima, Arapima, Asircima, da je došao kraj terorističkoj grupi ISIS”, dodao je Kobani.

Područje koje se trenutno nalazi pod kontrolom ISIS-a proteže se na manje od 1000 metara kvadratnih. Na svom vrhuncu ISIS je kontrolirao područje veličine Velike Britanije na kojem je živjelo više od 10 milijuna ljudi. Danas upravljaju sa svega nekoliko ulica.

Kobani je najavio i kako njihovo djelovanje neće stati s uklanjanjem ISIS-ove vojne prisutnosti na terenu te da će sljedeći napori biti usmjereni na ćelije spavača kako bi se osigurala sigurnost regije.

Ne zna se koliko je boraca i civila preostalo u Baghuzu

Kobani novinarima ove subote nije dao informaciju o tome koliko SDS vjeruje da je boraca i civila preostalo u gradu.

Prije nego što je započela posljednja ofenziva, SDS je procjenjivao da je u gradu ostalo oko 1 500 civila te 500 boraca, no kako su borbe napredovale, bilo je jasno da je stvaran broj puno veći. Uz to, preostali borci neki su od najiskusnijih i najnemilosrdnijih ISIS-ovaca. A kao ljudski štit koriste vlastite žene i djecu.

Kritike zbog povlačenja američkih vojnih trupa ne staju

U međuvremenu SAD i dalje prima kritike zbog plana povlačenja američkih trupa iz Sirije, poteza koji je šokirao saveznike kad ga je Donald Trump najavio u prosincu.

Ove subote njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji o sigurnosti koja se održava u Münchenu upozorila je da odluka SAD-a može dovesti do jačanja uloge Rusije i Irana u regiji.

Mike Pence: “Promjena taktike, a ne misije”

Tijekom iste konferencije potpredsjednik SAD-a Mike Pence izjavio je kako je povlačenje američkih trupa iz Sirije “promjena taktike, a ne misije” te da će SAD ostati prisutan u regiji.

“Vidimo da neće biti dovoljno samo povratiti teritorij iz ruku kalifata”, rekao je Pence te dodao kako će u sljedećoj fazi SAD sa svojim saveznicima nastaviti s hvatanjem preostalih boraca ISIS-a.

Jedan od američkih zapovjednika, Joseph Votel koji je vodio rat protiv ISIS-a u Siriji, rekao je za CNN da se ne slaže s Trumpovom odlukom o povlačenju i upozorio kako ova teroristička grupa još uvijek nije u potpunosti poražena.

“Kalifat još uvijek ima vođe, borce, podržavatelje i resurse pa je naša stalna vojna prisutnost neophodna”, rekao je za CNN.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo