VIDEO: Dva umjetnika dva čovjeka velikoga srca

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Dva umjetnika: Josip Joško Sopta, 100 % invalid iz Širokog Brijega sa zagrebačkom adresom, i Stipe Renić, pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”.

Samouki umjetnik Josip Sopta 2006. godine imao je teški moždani udar i otada živi kao 100-postotni invalid. Jedan je od 20 ljudi na svijetu koji su preživjeli tu vrstu udara

Iako ruku može micati svega nekoliko centimetara, prije gotovo dvije godine utjehu je pronašao u crtanju. Prve boje koje je koristio bile su olovke za usne, najviše je crtao olovkom i ugljenom, a i danas najviše koristi olovku i suhi pastel.

Glavni motivi njegovih crteža su Bog, Gospa, križ, ruže, cvijeće, srce, a publika je ove radove mogla vidjeti  na izložbi u Zagrebu.

Stipe Renić slobodni je umjetnik, poznat ponajprije kao antikvar i ljubitelj likovne umjetnosti te kao jedan od osnivača Sajma antikviteta na Britanskom trgu.

Ratni vihor devedesetih odnio ga je u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. Nakon povratka s ratišta posvećuje se, uz pomoć prijatelja, organiziranju brojnih humanitarnih akcija. Također organizira humanitarne likovne kolonije po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s mnogim likovnim umjetnicima i fotografima.

Upravo taj rad ga je i uveo u fotografske vode uz pomoć i učenje posebice od doajena hrvatske fotografije Marka Čolića. Danas se Renića može nazvati slobodnim kroničarom društvenoga života Grada Zagreba, pa i cijele Hrvatske.

Pogledajte video

 

JABUKA.TV/https://www.jabuka.tv/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)