Fra Danko Perutina: Jugokomunisti pokušali zatrti franjevačku zajednicu u Hercegovini

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

Gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina rekao jeu četvrtak kako su jugokomunisti pokušali zatrti franjevačku zajednicu u Hercegovini pobivši na današnji dan prije 74 godine sedmoricu od ukupno 66 franjevaca, ali da u tome nisu uspjeli jer je zanimanje mladih za pristup franjevcima poraslo.

Sukladno franjevačkim izvorima, po nalogu samoga vrha tadašnje države, pripadnici tajne partizanske policije Ozne na današnji su dan u popodnevnim satima došli u franjevački samostan u Mostaru te odveli provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, kao i fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusina, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Strijeljali su ih bez suđenja, a tijela im bacili u Neretvu.

Današnji gvardijan u Mostaru fra Danko Perutina rekao je u propovijedi na sv. misi zadušnici kako su ubijeni franjevci bili nevini te da su ubijeni iz mržnje. »Tu je na djelu bila ljudska zloća, kao i nasilje što ne štedi nikoga, pa ni franjevce koji nisu u ratu počinili ništa loše, dapače, pomagali su ljudima iz sve tri vjere da se spase«, rekao je fra Danko.

Po njegovim riječima likvidacija 7 mostarskih franjevaca, te još 59 diljem Hercegovine, imala je za svrhu zatrti franjevce. »Jugokomunisti su fratre po Hercegovini ubijali hotimično po popisu: provincijal, gvardijani, profesori na Širokom Brijegu… Mislili su da će njihovom smrću nestati Hercegovačke franjevačke provincije, a da oni koji ostanu ne će imati snage nastaviti njihovo djelo«, istaknuo je. Takva nakana, međutim, urodila je, po fra Dankinim riječima, još većim zanimanjem mladih da pristupe Franjevačkom redu u Hercegovini.

Dodao je da se ovu tragediju ne smije zaboraviti, nijekati ili umanjivati. Pozvao je na praštanje, ali i da se rasvijetle zločini koji su počinjeni nad franjevcima, kao i nad hrvatskim civilima nakon Drugoga svjetskog rata.

Katolička crkva započela je postupak dokazivanja mučeništva 66 franjevaca iz Hercegovine »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, koji su uglavnom pobijeni potkraj Drugoga svjetskog rata. Na čelu toga je fra Miljenko Stojić koji je također nazočio spomen misi na ubijene mostarske franjevce.

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori