NASTAVAK SMIJURIJE// U Dom naroda FBiH ulazi Srbin Mirsad Dizdar, Džihanić odustao od mandata

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

 

Dizdar je na izborima osvojio 421 glas, a pošto se izjasnio kao Srbin, on bi se veoma brzo mogao pridružiti svojim stranačkim kolegama jer u Domu naroda Parlamenta FBiH nedostaje izaslanika srpske nacionalnosti.

Zastupnik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odustaje od mandata u Skupštini BPK Goražde, o čemu je obavijestio Središnje izborno povjerenstvo.

Kaže da je to odluka stranke, jer je BPK do sada imao tri do pet izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, prenosi Dnevni avaz.

– S obzirom na to da se sad stvorila prilika da, osim šest izaslanika, imamo i sedmog, jedan od razloga je da se povučem da bismo sa sedam zastupnika imali više ruku koje će moći da se bore za naš kanton, kako bi se iznos grant sredstava povećao u odnosu na prethodne četiri godine, ali i za dio sredstava po osnovu projekata koje apliciramo prema federalnim ministarstvima – pojasnio je Džihanić te dodao da, u slučaju da Liberalna stranka bude dio vlasti, on očekuje imenovanje na neku od ministarskih pozicija.

A da će, nakon Nijaza Musića (SDA), Daliborke Milović (LS), Senada Čelja (SBiH), Velemira Tanovića (LS), Edima Fejzića (Goraždanska priča) i Sejada Tatarina (Goraždanska priča), BPK imati i sedmog, a liberali svog trećeg zastupnika u Domu naroda, u ovoj stranci su sigurni jer, umjesto Džihanića, u skupštinske klupe treba sjesti Mirsad Dizdar, sljedeći s liste LS po broju osvojenih glasova.

Dizdar je na izborima osvojio 421 glas, a pošto se izjasnio kao Srbin, on bi se veoma brzo mogao pridružiti svojim stranačkim kolegama jer u Domu naroda Parlamenta FBiH nedostaje izaslanika srpske nacionalnosti. Tako bi, uz SDP-ovih 6, SNSD-ovih 4, te s po jednim zastupnikom iz SDA i HDZ-a, Liberalna stranka postala bitniji čimbenik u donošenju odluka nakon konstituiranja klubova naroda u Domu naroda PFBiH, piše Avaz.

 

hms.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)