Američka asministracija Prištini: Olako shvaćate naše prijateljstvo

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 

Ukinite te ogromne carine na proizvode koje uvozite iz Srbije i Bosne i Hercegovine, poručila je američka administracija u utorak kosovskim vlastima. Najveći protivnik ukidanja carina od samog je početka bio kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji je i protivnik izmjene granica sa Srbijom.

 

On je još jučer govorio da ih odbija ukinuti unatoč američkim željama, ali onda su prištinski mediji napisali da je on ipak spreman razmotriti ukidanje carina na uvoz robe iz Srbije, i to ako “netko od ministara to pitanje uvrsti u dnevni red”. Iza ove uvijene izjave krije se, kako to tumače mediji u regiji, najava povlačenja odluke o rekordnom oporezivanju uvoza iz Srbije koju i najveći prijatelji Kosova Amerikanci smatraju itekako kontroverznom.

Već mjesecima Sjedinjene Države od Kosova traže da maknu visoke 100-postotne carine koje su u studenom 2018. vlasti ove zemlje uvele kao osvetu zbog toga što je Srbija spriječila ulazak Kosova u članstvo Interpola.

U utorak je administracija Donalda Trumpa poslala Prištini zahtjev da ukinu carine te su u pismu napisali da je zbog njih spriječena suradnja s kosovskim vlastima. Otkazan je i dolazak američkog generala Timothyja Orra.

-Nevjerojatno je da poslije svega što smo zajedno napravili Kosovo tako olako shvaća naše prijateljstvo i ignorira naš savjet”, napisali su u pismu Amerikanci Kosovarima.

– Mi smo američkom veleposlaniku objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku, ali da se nećemo pokoriti Srbiji i Rusiji – rekao je Haradinaj prekjučer na te oštre riječi koje su Prištini uputili Amerikanci te je najavio da će carine ukinuti kada Srbija prizna Kosovu.

Nakon toga mediji su jučer izvijestili da se premijer ipak predomislio.

Istodobno, pragmatični predsjednik Kosova Hashim Thaci zalaže se za ukidanje carina, jer to traže Amerikanci, ali zalaže se i za razmjenu teritorija sa Srbijom nakon čega bi ta zemlja priznala Kosovo. Za razliku od Thacija, premijer Haradinaj za promjene kosovskih granica ne želi ni čuti.

 

hrsvijet.net

Odgovori