PICULA: Izvješće EP o BiH je korak unatrag; ključni elementi nisu uvršteni

0
AFET Committee meeting - Exchange of views with the Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina

 

Europski parlament u utorak je raspravljao o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2018., u kojemu se poziva na implementaciju presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić i u slučaju Sejdić-Finci, koje se odnose na potrebu izmjene postojećeg izbornog zakonodavstva, te formiranja tijela vlasti na svim razinama bez odgode. Tonino Picula, zastupnik SDP/S&D na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovao je protiv izvješća jer nije prihvaćen njegov amandman koji govori o federalizmu, supsidijarnosti i jednakopravnosti, kako je naveo. 

Picula  je ocijenio da je “politička stvarnost da napretka uglavnom nema”.

“Štoviše, u zadnje vrijeme evidentno je nazadovanje“, rekao je Picula i dodao da su prošlu godinu obilježili “preduga predizborna kampanja i postizborni sukobi“.

“Poslijeizborni događaji potvrđuju opravdano pozivanje na poštivanje načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma“, rekao je Picula, što je prema njemu “neophodno da bi Bosna i Hercegovina dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu zajamčene jednakosti i jednakopravnosti“.

Picula smatra da se upravo ti “ključni elementi“ ne nalaze u izvješću, a nalazili su se u izvješćima prethodnih godina, što je ocijenio “korakom unatrag“, zbog čega ne podržava izvješće.

Picula je na Odboru za vanjske poslove, za razliku od Joze Radoša (GLAS/ALDE) i Željane Zovko (HDZ/EPP), glasao protiv izvješća te je za Hinu rekao kako na Odboru za vanjske poslove nije prihvaćen njegov amandman koji je navodio navedena načela (federalizam, supsidijarnost i jednakopravnost) te isticao važnost da se izbornim promjenama osigura “pravična politička zastupljenost onih koji biraju svoje predstavnike“.

“Smatrao sam da takav dokument ne može pomoći BiH da izađe iz krize u kojoj se nalazi, a i nije dobra poruka od strane Europske unije, koja je u temeljnim dokumentima, u rezolucijama ranijih godinama, upravo davala podršku takvim amandmanima”, rekao je Picula.

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara