Osuđen muškarac koji je vikao da je Franjo Tuđman zločinac

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

 

Prekršajni sud u Zagrebu proglasio je Zorana Ercega krivim zbog incidenta na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Dosuđeno mu je 15 dana zatvora , godinu dana uvjetno i jednogodišnja zabrana prilaska spomeniku.

Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira zbog uzvikivanja da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ratni zločinac. Kažnjen je s 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno i jednogodišnjom zabranom prilaska spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

U telefonskom razgovoru za portal DNEVNIK.hr, Erceg je kazao kako nema namjeru poštivati presudu te najavio da će već oko 11 sati doći do spomenika.

“Nema tih zakona i presude koji će mene spriječiti da govorim istinu. Žao mi je što sud nije imao hrabrosti odbaciti ovaj predmet kao neosnovan već je u presudi doslovno citirao policijski optužni prijedlog kojeg policija nije usmeno obrazložila. U ispitivanju svjedoka ustanovilio se da su policajci davali oprečne izjave i da su prepravljali optužni prijedlog. Moj optužni prijedlog potpisao je policajac koji me nije ni vidio na otkrivanju spomenika i ne zna što sam napravio. Na sudu se čudio zašto je on potpisan jer on s tim nema veze “, kazao je Erceg.

Ističe kako ga presuda neće zaustaviti.

“Ja ću i dalje progovarati istinu o Domovinskom ratu jer imam obvezu prema svojim poginulim suborcima da javnosti govorim što se doista događalo u ratu, a ne da uče laži onih koji bi željeli mijenjati prošlost. Ona je takva kakva jest i događalo se ono što se događalo. Ratni zločinci Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovarali su podjelu Bosne, a da bi to pokrili nas su slali u BiH”, tvrdi Erceg.

Kaže kako nema namjeru poštivati mjeru zabrane prilaska spomeniku.

“Odmah odlazim pred spomenik. Nema te kazne i i zatvora koji mene mogu spriječiti da nastavim govoriti da je Tuđman ratni zločinac jer on to i jest”, kaže Erceg za DNEVNIK.hr

Odvjetnica: “Sudac nije obrazložio presudu”

Ercegova odvjetnica Lina Budak kazala je kako sudac na ročištu nije pročitao obrazloženje presude, a pisani otpravak još nisu dobili. Najavila je i kako će se žaliti na presudu.

“Moj klijent neće ići u zatvor ako u u roku od godine dana ne počini novi prekršaj.

Dosuđeno mu je i plaćanje sudskih troškova. Sudac je samo pročitao odluku, bez ikakvog obrazloženja tako da ne znamo zašto je dobio baš 15, a ne recimo 16 dana”, kaže Budak.

Odvjetnica ističe kako je ovakva mjera zabrane približavanja nekoj lokaciji bila izrečena i u slučaju prosvjeda u Varšavskoj ulici.

“Policija je tada izricala takve mjere, ali ih sud nije prihvaćao. Ova presuda je zapravo kažnjavanje za verbalni delikt i to onaj stari. Kad govoriš svoj vrijednosni sud o nečem ti ćeš biti kažnjen za remećenje javnog reda i mira umjesto da se prema tebi primjene odredbe ustava koje jamče slobodu izražavanja. Ovo podsjeća na neka prošla vremena”, kaže Budak.

Odvjetnica ističe kako se ovim postupkom želi zabraniti sloboda izražavanja građana.

“Policija nije došla ni na jednu raspravu iako ima svojstvo tužitelja u ovom postupku”, kazala je Budak.

Vikao da je Tuđman zločinac

Zoran Erceg je, podsjetimo, sudjelovao u prosvjedu protiv podizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku uoči samog svečanog otkrivanja, no u trenutku kada se spomenik otkrivao javnosti Erceg je uzviknuo da je Tuđman zločinac.

Nakon svojeg istupa, Erceg je tvrdio da je fizički napadnut i uhićen. Svoj istup protiv podizanja spomenika tada je i objasnio.

“Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorificira lik i djelo, političko naslijeđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, jako puno zločina koje je on direktno ili indirektno poticao. Imao sam potrebu zbog svojih suboraca, poginulih vojnika, doći na taj događaj i reći da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to trebaju znati”, rekao je Erceg.

Svoj istup pravdao je tvrdnjom nije nikoga uvrijedio te da u pravnoj državi svatko ima pravo reći što misli.

“Smatrao sam da ne samo kao ratni veteran, nego prije svega kao građanin Hrvatske imam pravo iskazati svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji, pa tako i prema nekadašnjem predsjedniku RH. Ne znam koga sam uvrijedio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopće mi nisu jasni razlozi zašto sam uhićen”, poručio je.

Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

Odgovori