Zašto je Mostar stolni grad Hrvata u BiH?

0

 

 

Je li Mostar uistinu stolni hrvatski grad? I dok bivši (do)gradonačelnik Mostara Safet Oručević tvrdi kako nije i kako nikad neće biti, provokativno najavljujući kako će hercegovačko središte u budućnosti biti “pravi bosanski grad”, drugi pak, dokazuju kako je grad na Neretvi isključivo bosanskohercegovački multietnički grad”, piše Hrvatski Medijski Servis.

S tvrdnjama političara iz davno prošlih vremena mogli bi se složiti, uz jednu opasku: Središte Hercegovine može postati bosanski grad, onda kad na vrbi rodi grožđe.

Da je, pak, Mostar jedan od rijetkih višenacionalnih gradova u BiH, to je nesumnjvo. No, ta činjenica nikako ne potire drugu činjenicu- Mostar jeste i stolni grad Hrvata u BiH.

Naime, nacionalna struktura stanovništva, u kojoj Hrvati čine blagu većinu, ni na koji način niti je utjecala niti će utjecati na to da se u Mostaru nalaze i da će se nalaziti najvažnije nacionalne institucije Hrvata u BiH, zbog čega u hrvatskoj javnosti u BiH nosi epitet hrvatski stolni grad.

Mostar je, naime, političko središte Hrvata u BiH, jer su u njemu sjedišta svih relevantnih hrvatskih stranaka, te sjedište Hrvatskog Narodnog Sabora, najvišeg političkog predstavničkog tijela Hrvata u BiH.

U Mostaru se nalazi i jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, na kojem studira oko 15.000 studenata iz svih dijelova BiH, od Orašje do Ravnog. U Mostaru je smještena i Hrvatska akademija znanosti u umjetnosti (HAZU) u BiH, potom Sveučilišna klinička bolnica Mostar, javna poduzeća poput Hrvatskih telekomunikacija Mostar, Hrvatske pošte Mostar, Elektroprivrede HZ HB…

U gradu na Neretvi nalazi se i jedina hrvatska nacionalna teatarska kuća- Hrvatsko Narodno kazalište Mostar, tu je sjedište i Matice hrvatske Mostar, društva književnika Herceg Bosne, Društva likovnih umjetnika…

U hercegovačkom središtu se održavaju i najvažnije hrvatske kulture manifestacije, koje imaju i regionalni značaj poput “Mostarskog proljeća”, Mostarskog filmskog festivala, “Melodija Mostara”,…

U središtu Hercegovine nalaze se i redakcije svih važnijih hrvatskih- elektronskih, online i tiskanih-medija u BiH, središnjice brojnih udruga, instituta kako što su Dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Institut za društveno-politička istraživanja, vodećih hrvatskih sportskih klubova kao što je HŠK Zrinjski….i da ne nabrajamo.

I to su činjenice, sviđale se one nekom ili ne. No, Mostar pored toga što je stolni hrvatski grad je i regionalno hercegovačko središte i druga dva naroda u BiH. U Mostaru Bošnjaci imaju svoj univerzitet, tu su regionalni odbori najvažnijih bošnjačkih stranaka, sjedište hercegovačkog muftijstva, itd. U Mostaru se nalazi i eperhija Zahumsko-hercegovačka Srpske pravoslavne crkve, srpska kulturna društva “Prosvjeta” i “Gusle”.

Mostar je, za razliku od nekih drugih gradova, dovoljno širok da može biti i hrvatski stolni grad i reginalno središte druga dva naroda. I da to jedno drugo ne isključuje.

To, na žalost, nije lako prihvatiti onima, koji uspijehom smatraju ako su Hrvatima uspijeli oduzeti neko od njihovih prava.

Zvuči paradoksalno, ali upravo oni koji to čine, nesvijesno potvrđuju da Mostar jeste glavni grad Hrvata u BiH. Poput uzurpatora hrvatskih prava u BiH Željka Komšića, koji je najavljujući svoj pohod na hrvatsku stolicu u Predsjedništvu hrvatomrzački okrenuo svoj “mitraljez” upravo prema Mostaru.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara