Republikanci i Demokrati postigli dogovor o izgradnji zida na granici sa Meksikom?

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

 

Zastupnici u američkom Kongresu, koji sudjeluju u pregovorima oko novog proračuna za financiranje granične sigurnosti, izjavili su da su postigli načelni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu djelomičnu blokadu vlade, ali koji, prema izvorima, ne uključuje 5,7 milijardi dolara izdvajanja za izgradnju zida duž granice s Meksikom, što je tražio predsjednik Donald Trump.

“Postigli smo načelni dogovor o financiranju programa granične sigurnosti do 30. rujna”, kazao je novinarima republikanski senator Richard Shelby. “Naši uredi grozničavo će raditi na brušenju svih pojedinosti”, dodao je.

Shelby nije rekao hoće li predsjednik Trump dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu, koji je želio ostati anoniman, otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD-a, javlja Hina.

To je otprilike jednako koliko je Kongres alocirao prošle godine i daleko ispod onoga što je Trump tražio.

Prema istome izvoru, sredstva nisu namijenjena za gradnju “zida” koji Trump najavljuje otkad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016. Dva druga izvora izjavila su da se u gradnji 55 milja (90 kilometara) dodatnih barijera mogu koristiti samo one vrste prepreka kakve su već u uporabi. Te prepreke, koje uključuju ogradu od čeličnih šipki, koriste se otkad je Trump postao predsjednik.

Na pitanje je li Trump stavio svoj potpis na dogovor, Shelby je naglasio kako pregovarači “svako toliko razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće” te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

Trump pristao privremeno financirati vladu

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa oko državnog proračuna za ostatak fiskalne godine koja traje do 30. rujna, kako bi se izbjegla nova blokada 15. veljače.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori