Hrvatska zgrožena izjavama predsjednika Europskog parlamenta Tajanija

Vrijeme:4 min, 25 sec

 

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija koji je svoj govor na komemoraciji za žrtve komunističke diktature završio riječima: Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.

 

– Želio sam osobno izaći pred medije i komentirati Tajanijevu izjavu. Najoštrije i osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja u svojim dijelovima ima natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je razgovarao danas s Tajanijem i od njega zatražio pojašnjenje. Očekuje da će se to tijekom dana i dogoditi, javlja HRT.

Govor Tajanija osudio je i slovenski državni vrh

– Vlada RH i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama s elementima revizionizma i teritorijalnih pretenzija, dodao je Plenković koji je pomalo iznenađen. Premijer RH je kazao kako je dosad imao s Tajanijem vrlo kvalitetan odnos. U 6 godina koliko surađuju nije bio indicija da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

– Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, ja vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja, zaključio je premijer Hrvatske.

– Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posizanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije”, stoji u reakciji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić izjavila je da je odavanje počasti i sjećanja na žrtve civilizacijski čin koji bi trebao biti vezan uz ideju pomirbe i suživota.

– Nažalost, ovo što se dogodilo jučer je upravo suprotan primjer gdje se, uz izražavanje takvog sjećanja i sućuti na žrtve zapravo javio jedan revizionizam kakav je apsolutno neprihvatljiv, posebno kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja Europski parlament, jednu od institucija Europske unije, koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikad ne pojavi rat i strahote koje su se dogodile u 2. svjetskom ratu. Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, a posebno od predsjednika Europskog parlamenta, komentirala je ministrica, dodavši da je sada na EP da se očituje o postupku svog prvog čovjeka.

– Izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija predstavljanju sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije Europske unije, navodi se u priopćenju predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. “Osim što predstavljaju opasnu revizionističku retoriku o davno riješenim povijesnim pitanjima, izjave predsjednika Europskog parlamenta u suprotnostima su s vrijednostima Europskog parlamenta na čijem je čelu, kao i temeljnim vrijednostima na kojima je nastala i na kojima počiva Europska unija”, poručio je.

– Hrvatska je uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe.U današnjem složenom i nestabilnom vremenu, izjave ovakve vrste ne pridonose osnaživanju europskih vrijednosti, već suprotno tome mogu potaknuti nove napetosti i sukobe”, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

– Ništa me više ne može iznenaditi!, izjavila je novinarima Dubravka Šuica. Tajanijeva izjava je, kaže, za svaku osudu.

– Ja razumijem da narod želi komemorirati svoje žrtve i to su učinili, ali da se u današnje vrijeme poziva na ‘talijansku Istru i Dalmaciju’, smatram to reliktom jednog drugog vremena i osuđujem u svakom pogledu. Također shvaćam da su izbori i da je u kontekstu izborne kampanje, s obzirom na to da Forza Italia gubi glasove od Lege, on pokušava na taj način dobiti glasove, kazala je Šuica, dodavši kako je ipak nedopustivo da takve izjave šalje sa službenog profila Europskkog parlamenta na Twitteru.

– Narod Dalmacije, Istre, pa i Pelješca dobro se sjećaju talijanskog terora, poručila je, dodavši kako se sutra sastaje hrvatska delegacija u Strasbourgu pa će se dogovoriti kako reagirati.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan izjavila je da njezin kolega Tonino Picula i ona pokreću inicijativu kojom će sve svoje kolege pozvati da potpišu zajedničko pismo Tajaniju. U pismu će ga, kazala je, tražiti da se ispriča za ono što je izrekao. Pismom ćemo pokazati stav što Hrvatska misli o takvim izjavama, rekla je.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić poručio je da je ta izjava sramotna te da Tajani više nema njegovo povjerenje. “Takva iredentistička retorika predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija otvoren je napad na Osimski sporazum, Završni akt iz Helsinkija i sramota za EP”, poručio je Tonino Picula.

Prosvjedno pismo najavila je i europarlamentarka Ruža Tomašić,napisavši na Twitteru da će ga poslati po dolasku u Strasbourg, a sa svojom će grupacijom razmotriti i daljnje korake. “Ovakvo je ponašanje predsjednika Europskog parlamenta nedopustivo i neće proći tek tako!”, poručila je, dodavši između ostalog i da najoštrije osuđuje Tajanijevu izjavu u kojoj pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. “Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću”, napisala je.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)