Tisuće prosvjednika u Srbiji izrazili nezadovoljstvo vladavinom Aleksandra Vučića

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 

 

U Beogradu i još nekoliko srbijanskih gradova u subotu je održan 10. prosvjedni mimohod “1 od 5 milijuna”. Tisuće prosvjednika izrazili su nezadovoljstvo vladavinom šefa države Aleksandra Vučića te traže njegovu ostavku. 

 

Poslije šetnje središnjim gradskim ulicama novi građanski prosvjed u srbijanskoj prijestolnici završen je ispred zgrade vlade Srbije, odakle je, uz skandiranje “Vučiću odlazi”, predsjedniku Srbije poručeno da je najveći lažov u povijesti zemlje i da kampanja obilaska srbijanskih općina i okruga koju je nazvao Budućnost Srbije neće proći.

Prije početka mimohoda, na skupu ispred Filozofskog fakulteta pisac Marko Vidojković okupljenima je poručio da su taoci Aleksandra Vučića. Pozvao je odvjetnike i časne pravnike da popišu sva kaznena djela koja je počinila aktualna vlast kako bi jednog dana svi počinitelji  bili kažnjeni.

Prosvjedna povorka zaustavila se na kratko ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pozvala njezine čelnike direktora Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića – da prestanu biti samo servis vlasti i šefa države, te da  profesionalno obavljaju svoj posao, izvješćujući i o prosvjedima te o aktivnostima oporbe.

Prosvjedu su se pridružili i studenti nekoliko fakulteta Beogradskog sveučilišta, a nakon što su to prošlog tjedna uradili akademci Fakulteta političkih znanosti, sinoć su hodali i studenti organizacijskih znanosti, Eelektrotehničkog te Prometnog fakulteta, izvijestili su beogradski mediji.

Podsjetimo, prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom Stop krvavim košuljama, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da mogu dobiti samo izbore”, prosvjedi su nastavljeni  pod sloganom 1 od 5 milijuna, a u međuvremenu su se proširili u više od 20 gradova Srbije, u kojima se prosvjeduje od četvrtka do subote.

 

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)