Oručević odgovorio Džebi: Herceg-Bosna je od mene dobila šipak

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

 

”Napade me HDZ kao ’96. godine, zbog izjave da je Mostar (dio grada) ustaški leš i da će biti bosanski grad. Nasmija me slatko naslov, pravi mostarski – “Oručević ce dobiti hercegovački šipak za izjavu da je Mostar bosanski grad“. Pogotovo, jer sam znao da ih je riječ bosanski ujela za srce, kako sve nas Mostarce ujede svaki put kad neko kaže „hrvatski Mostar“, stoji u odgovoru Safeta Oručevića upućenom čelniku mostarskog HDZ-a BiH Damiru Džebi.

Dan ranije, Džeba je na izjave čelnika mostarskog Centra za mir kako je Mostar ”ustaški leš” i da će to postati ”pravi bosanski grad” reagirao poručivši da će mu ”na ovakvo nasilno nametanje bosanske šljive Mostar će mu pokazati otpor i pravi hercegovački šipak!”.

Odgovor objavljen na stranici Centra za mir i multietničku suradnju prenosimo u cijelosti:

”Obično više na to nitko ne reagira, a stvara se dojam u javnosti, lažan i neutemeljen. Jer točno je da je to najveći multietnički grad u BiH, centar Hercegovine i time se ponosimo. Mostar je bio bosanski grad, i bosanskohercegovački i jugoslovenski. Ako mi neko ne vjeruje, neka upita u predsjedništvu HDZ-a. Ali hrvatski nije i neće nikad biti.

Rijetko čitam i reagiram, na napade, ali me je dodijeljeni šipak obavezao da odgovorim po mostarski. Makar radi mladih šipkoljubaca koji se ne sjećaju ne tako davnih berbi šipaka. Volim šipke. Ne mogu da zamislim život bez njih. Pravi šipak je od mene dobila tzv. Herceg Bosna. I to glavaš. Veliki šipak su dobili kad sam u ratu doveo Aliju Izetbegovića u Mostar, ojačali snage Armije RBIH jer smo na vrijeme vidjeli šta nam spremaju. Šipak im, jer sam zaustavio tadašnje SDA muslimane da nas prodaju Mati Bobanu. Opet šipak, jer sam se dobrovoljno vratio u opkoljeni Mostar i sa herojima Mostara organizirao obranu i spas. Šipak su dobili kad sam na pregovorima u Bruxellesu porazio ekstreme koji su htjeli podjelu grada. Opet im šipak, kada sam doveo EU administraciju i Košnika i kad smo im polomili snove. Progutali su šipak kad smo uz pomoć Tuđmana i Šuška u Daytonu napravili Gradsko vijeće sa po 10 Hrvata, Bošnjaka i Srba i udarili temelje multietničkom gradu.

Dobili su i tri ljutunca, 1996., 1998. i 2000. godine kada sam sa svojom listom na izborima pobijedio tri puta uzastopno, sve hrvatske stranke na čelu sa HDZ-om. Šipak su dobili kad sam ih natjerao da prihvate rotaciju gradonačelnika i dogradonačelnika.

Veliki, opet glavaš, dobili su uz Hašku presudu i UZP. Centar za mir dijeli i šipke sladunce, obično na Starom mostu. Elem, dadoh HDZ-u do sada pun sepet šipaka. Sad se bavim i cijeđenjem šipaka, da se nađe i preko zime, dobar je za gripe i upale, pogotovo nacionalističke. Da je MLADEŽ na vakat pila sok od šipka, danas bi bila zdrava”, stoji u Oručevićevom odgovoru.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori