DODIKOV ČOVJEK DOPREDSJEDNIK FBiH? SDP ne može uvjetovati izbor čelništva Federacije

Vrijeme:4 min, 5 sec

 

 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, čija će stranka po odluci Glavnog odbora ići u oporbu izjavio je sinoć kako SDP neće u Domu naroda Federalnog parlamenta blokirati izbor dopredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda tako što će predložiti svog kandidata. Nikšićev spin u prevodu glasi: -Nećemo u vlast, ali ćemo blokirati izbor Dodikova čovjeka na mjesto dopredsjednika FBiH, tako što ćemo formiranje nove vlasti uvjetovati time da u vrhu FBiH imamo svog. To je isti model po kojem je Komšić ostavio svog Milana Dunovića na poziciji federalnog dopredsjednika kad se njegov DF povukao u oporbu. No, ovaj put, taj recept je bez pokrića, piše Hrvatski Medijski Servis.

Od ukupno, do sada izabranih, 12 izaslanika u Klubu Srba polovica su članovi SDP-a, trojica su članovi SNSD-ove Srpske liste iz Hercegbosanske županije, jedna izaslanica je iz HDZ BiH, a jedna iz SDA. To znači da SDP nema “kontrolni paket” da bi mogao određivati tko će biti srpski dopredsjednik FBiH, kako to uvjerava Nikšić.

Kako se biraju čelnici FBiH?

Naime, prema federalnom ustavu predsjednik i dopredsjednici Federacije biraju se tako što najmanje trećina izaslanika iz svakog kluba konstitutivnog naroda u Domu naroda predlaže kandidata za predsjednika odnosno potpredsjednika. Da bi se utvrdile kandidacijske liste, potrebna je većinska podrška u Zastupničkom domu te Domu naroda, uz uvjet većinske podrške iz svakog kluba konstitutivnog naroda. Bez ove podrške, ponavlja se kandidacijski postupak. Ako bi i u ponovljenom postupku potpora jednog od domova bila uskraćena, lista bi se smatrala prihvaćenom uz potporu samo jednog doma.

Prema informacijama dobro obavještenih izvora Središnje izborno povjerenstvo BiH ima mogućnost dopuniti Klub Srba s makisamlno dvoje izaslanika, jer nema više zastupnika srpske nacionalosti u županijskim skupštinama. Čak, ukoliko bi oba srpska izaslanika u Klubu Srba bila iz SDP-a, HDZ i SDA, uz podršku SNSD-a i izaslanice iz Liberalne stranke, s kojom je SDA u koaliciji u Bosansko-podrinjskoj županiji, nova parlamentarna većina u FBiH ima više od trećine u srpskom klubu neophodne za izbor čelništva Federacije BiH. Tu bi većinu, prema riječima lidera SDA Bakira Izetbegovića, činile, s bošnjačke strane, SDA uz potporu tri odmetnuta zastupnika Šepićeva Nezavisnog bloka, te A- SDA, koja je sprema u vlast ući u bloku sa PDA i SBB-om, te dva HDZ-a, s hrvatske strane.

Postigne li se dogovor, koalicija formirana od spomenutih bošnjačkih i hrvatskih desnih stranaka, osim stabilne većine u Zastupničkom domu, imala bi i većinu u Domu naroda Federalnog parlamenta, koja uključuje i dvotrećinske većine u Klubu Hrvata i Klubu Bošnjaka, te potporu trećine u Klubu Srba.

Suradnja SDA, SNSD-a i HDZ-a

Podsjetimo, unatoč međusobnim optužbama SDA i SNSD-a zahvaljujući glasovima zastupnika Dodikove stranke SDA-ov zastupnik Senad Bratić izabran je za dopredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, dok je dopredsjednik RS, istina izravno izabran, Ramiz Salkić, također iz SDA. Zahvaljujući zastupnicima SDA, SNSD je, pak, izabrao četiri izaslanika u srpski klub Doma naroda Parlamenta BiH, dok su glasovi SDA-ove zastupnice u Skupštini Zeničko-dobojske županije, Mirela Mateše Bukva, i SBB-ova zastupnika prevagnuli da se i iz ove županije izabere legitimni predstavnik Hrvata Ivo Tadić. HDZ BiH će tako imati 13, od 17 izaslanika u Klubu Hrvata Parlamenta FBiH, te najmanje 4 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH.

Sarajevski lažni ljevičari silnu energiju i dalje usmjeravaju u plašenje bošnjačke javnost od ulaska Dodika u vlast u Federaciji. No, postavlja se logično pitanje, ako bošnjački (SDA-ovi) dužnosnici mogu biti u vlasti RS-a, zašto srpski (SNSD-ovi) ne mogu u vlasti FBiH? Tim prije što su jedino zastupnici “Srpske liste” autentički predstavnici srpskog naroda u FBiH, jer su jedino oni izabrani glasovima srpskih birača u Skupštinu HBŽ-a, a odatle u srpski klub Doma naroda, dok su svi ostali srpski izaslanici izabrani bošnjačkim glasovima i HDZ-ova Zora Dujmović hrvatskim.

Potpora SNSD-ovaca u Klubu Srba?

SNSD-ov kandidat će, ma koliko to sarajevskim komšićoidima ne bilo po volji, po svemu sudeći biti predložen za dopredsjednika Federacije BiH, a moguće da će ova stranka dobiti i jedno od ukupno tri ministarska mjesta u srpskoj kvoti u Vladi FBiH. To će, kako saznaje HMS, biti uvjet SNSD-a za potporu trojice njihovih izaslanika u Klubu Srba, bez kojih nova parlamentarna većina, neće moći izabrati čelništvo Federacije i federalnu vladu.

S druge, pak strane, SDA bi, zauzvrat mogla dobiti i jedno ministarsko mjesto u Vladi RS-a.

Odluku SDP-a, koju će, ako je vjerovati Komšiću, slijediti i DF, da ne koaliraju s nacionalnim strankama, Hrvati su dočekali s olakšanjem. Name, neulaskom u koaliciju s SDA, izbjeći će se mučno natezanje oko šest hrvatskih ministarskih pozicija u Vladi FBiH, od kojih bi bar jednu za sebe tražile lažnoljevičarske i lažnomultietničke sarajevske stranke, bez ikakvog osnova, budući je jasno da dva HDZ-a, prema rezultatima izbora, jedini imaju legitimitet predstavljati političku volju hrvatskih birača u izvršnoj vlasti FBiH.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)