“PONOSNO POZIRALA SLOVO”U” Žigosana djevojka iz Zadra na Facebooku objavljivala slike u majici s ustaškim znakovljem

Vrijeme:6 min, 18 sec

 

 

 

Djevojka (15) koju je u srijedu njezin kolega u prvom razredu zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole „žigosao“ vrućim upaljačem i napravio na ramenu znak slova ‘U’, na svojem Facebook profilu, na naslovnoj fotografiji, ponosno pozira u majci s ustaškim znakovljem, gdje je prvi kvadratić na hrvatskom grbu bijele boje.

 

Malo po malo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednog kolege da joj na ramenu napravi slovo ‘U’. Govorimo, dakako, o velikoj vjerojatnosti, nastaloj na temelju brojnih razgovora s njenim školskim kolegama.

Jedna njezina poznanica kazala nam je slijedeće: „Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre viđam tako i ***** koja često dolazi u ustaškim majicama ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…

Nedugo nakon što smo u petak ujutro na Facebook profilu otkrili kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, te o tome htjeli razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shala, ta profilna fotografija je ‘nestala’ i zamijenjena je njezinom slikom sa cvjetićima u kosi.

Istodobno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku „žigosao“ i potom joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no sa kvalificiranim, težim oblikom – tjelesnom ozljedom iz mržnje.

Otac djevojke, kojega smo u petak ujutro nazvali za objašnjenja, kazao nam je da ne može razgovarati.

– Ne mogu sada razgovarati jer sam sa mojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj – rekao je uzbuđenim glasom Shala, dodajući da je bilo više oblika prijetnji, te da su njegovoj kćerki u pomoć priskočila dvojica učenika.

– Onaj koji je prijetio je rekao da će je pronaći u kvartu, a i ja osobno dobivam prijetnje – rekao je Shala.

Ravnatelj škole Jozo Dragić, na naše insistiranje da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, objašnjavao nam je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured, jer je profesorica primijetila slovo ‘U’ na ruci djevojke, te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

– Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah – rekao nam je Dragić u petak u jutarnjim satima. Međutim, samo nekoliko sati kasnije ravnatelj je, čini se, shvatio da je događaj ipak morao prijaviti. Do tog preokreta je očigledno došlo nakon što je djevojka na velikom odmoru dobila prijetnje.

– Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Ja nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju – kazao je Dragić.

Očekujete li sankcije?

– Izgleda da očekujem, na žalost – odgovorio je ravnatelj Jozo Dragić.

Da li biste sada postupili drugačije?

– Vjerojatno bih, ne bih poštivao volju djece. Ujedno, dok traje proces, iz škole više nećemo davati izjave. Stručne službe surađuju s policijom i drugim nadležnim službama – rekao je ravnatelj Dragić.

U zadarskoj policiji u petak su potvrdili da su dobili dojavu o prijetnjama djevojci. Na razgovoru u policiji bili su djevojka i njezini roditelji, te druge osobe koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju, kazala je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

Neslužbeno doznajemo da policija istražuje i Facebook profil djevojke, zbog njezine fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakovljem.

Psihologinja Mirjana Nazor: Nije isključeno da su se djevojka i njezin kolega oko svega dogovorili

– Temeljni je problem što kod djece od 14 ili 15 godina teško možete procijeniti što kod njih ima neku političku težinu kakvu, u smislu ideologije, pridaju i odrasli – kaže psiholginja Mirjana Nazor, nakon što smo je informirali da djevojka žigosana slovom “U” na svom Facebook profilu pozira u majici s ustaškim obilježjima, što upućuje na zaključak da možda i nije protiv svoje volje pristala na simboličko “rasno motivirano žigosanje” u smislu da je od “nečiste Albanke” pretvori u “arijevsku Hrvaticu”. Osim toga, tvrdila je da je njezin kolega nekoliko puta opekao zažarenim upaljačem, ali otisak slova U na ruci je jasan i čist, tragovi opiranja ili ponavljanja postupka nisu vidljivi. Na koncu, ožiljak na ruci primijetila je tek učiteljica tjelesnog, dakle nakon nastave hrvatskog na kojem se žigosanje dogodilo, koja je oboje učenika uputila ravnatelju kojeg su prijateljski molili da to nikome ne prijavljuje.

– Ta su djeca u dobi kada se bune protiv autoriteta i izazivaju namjerne rekacije od starijih, nerijetko ih žele šokirati da bi na sebe skrenuli pažnju. Zato bi trebalo sa zadrškom tumačiti sva događanja, da se ne zaletimo u ocjeni o eskalaciji ustaštva. Bojim se da to nije pravo objašnjenje. Istina, djeca u to dobi malo znaju o tome što je ustaštvo usitinu bilo, ali i da znaju kod njih to nema težinu kao kod odraslih i starijih generacija koje su ustaštvu svjedočile – kaže dr. Nazor i dodaje kako mladi u toj dobi nastoje biti anarhisti ponašajući se mimo društvenih pravila. Pproblem je ako takvo pronašanje prijeđe u nasilje i ekstremnost jer to povlači teške posljedice za svakoga.

– Pitanje je jesu li se ta djevojka i njezin kolega dogovorili oko svega s obzirom na njenu “prošlost”. Je li to bio način skretanja pažnje na sebe od strane svojih vršnjaka. Netko će se šepuriti svirajući neki instrument ili osvajanjem olipijskih medalja, a netko će za isticanje izabrati divljaštvo. Zato treba biti oprezan. Ako su htjeli dobiti pozornost, uspjeli su, no sigurna sam da im je sve prisjelo nakon što se u cijelu priču uključili policija i mediji – smatra naša sugovornica. Naglašava da mladi ne shvaćaju težinu simbola kojima se “igraju”. Shvaćaju da ti simboli nekima ljudima znače puno u dobrom ili lošem smislu, iako se s njima može napraviti puno štete, ali i privući željenu pažnju. (IN)

SOCIOLOG DR. IVICA MAŠTRUKO: Činjenica je da Hrvatsku percipiraju kao ustašku zemlju!

– Cilj nije spriječiti samo nasilje u školama, nužna je promjena društvene atmosfere u Hrvatskoj. Nije točno da našu zemlju samo percipiraju kao ustašku, već ona to i jest, to je činjenica. U Hrvatskoj se nacionalistički ekscesi ne promatraju kao iznimka, oni postaju stanje društva. Neću govoriti o sankcijama u konkretnom slučaju, već je na svim instancama, od pravosuđa do politike, zadatak stvaranja drugačijeg, tolerantnog društva – kazao je dr. Maštruko.

ZADARSKI DOŽUPAN ŠIME MRŠIĆ: Moguća je smjena ravnatelja Dragića!

– Oštro osuđujemo svako nasilje, pa tako i ovaj događaj u našoj školi. Zadarska županija je zatražila hitno očitovanje ravnatelja i Školskog odbora, nakon toga ćemo vidjeti koje su konzekvence. Izjava ravnatelja ni u kom slučaju nije primjerena i njegova smjena je svakako jedna od opcija. Školski odbor je taj koji i imenuje i smjenjuje ravnatelje – kazao je Mršić.

DRAGIĆ POSTAO RAVNATELJ ZAHVALJUJUĆI KOALICIJI HDZ-HSP

Jozo Dragić je 40 godina djelatnik Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, gdje je ravnatelj posljednjih deset godina. Njegov izbor za ravnatelja 2008. godine podignuo je veliku buku u javnosti, jer zbog pritisaka da on bude izabran jedna članica Školskog odbora, čiji je glas bio presudan, nije htjela glasovati za njega. Potom je i smijenjena. HSP-ovac Jozo Dragić je na kraju imenovan za ravnatelja. Na razini Grada Zadra i Zadarske županije na vlasti je tada bila koalicija HDZ-a i HSP-a.

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori