Davor Čelan: Razlika između RS-a i Federacije

Vrijeme:6 min, 51 sec

 

 

U hrvatskom javnom prostoru se često u raspravi o BiH, odnosno o raspravi entiteta, koji su sastavni dio BiH, entitet RS proglašava takozvanim, dok se taj naziv za Federaciju BiH ne upotrebljava. Većinom političari s tzv. “desnog” spektra, poput istomišljenika notornoga Ive Banca koriste takav naziv za RS. Naime, apsolutno mi je razumljivo, da osobe koje su u RH proživjele ogromne traume u Domovinskom ratu, te koje su bile izložene velikosrpskoj agresiji upotrebljavaju takav termin za RS. Takav termin upotrebljavaju, jer RS vide kao dio projekta velike Srbije, te radi svih onih događanja 90-ih godina, u kojemu je JNA zajedno s srpskom paravojnom vojskom gradila paradržavu tzv. RSK na oduvijek hrvatskom teritoriju. RSK je doista tzv. i ne pada mi na pamet tvrditi suprotno, jer je svima jasno koji su bili ciljevi fašističkog srpskog vodstva u Hrvatskoj ali i Srbiji 90-ih godina, od kojih mnogi Srbi do danas nažalost nisu odustali. Međutim, na početku bih želio razjasniti elementarne činjenice, kako bismo mogli vidjeti što je doista poanta ove kolumne.

 Bitno je znati, da BiH nije ustrojena kao RH, za razliku od RH u BiH žive tri konstitutivna naroda, koja bi trebala biti suverena. BiH je u ovom trenutku podijeljena na dva entiteta, te je činjenica da postoji Federacija BiH ali i RS u BiH, koje su legalizirane Daytonskim sporazumom. Ponovit ću još jednom, itekako mi je razumljivo, da mnoge osobe u RH, ali posebice posavski Hrvati imaju negativne primisli kada je riječ o RS-u, pa i osobno sam veliki oportunist velikosrpske politike, koju je moja, odnosno naša Hrvatska vojska porazila na čelu s našim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom 90-ih godina. No isto tako moramo razumjeti i Hrvate u Hercegovini i središnjoj Bosni, koji ne vide veliku razliku između RS-a i Federacije, te kao što ne žele amnestirati ni velikosrpsku politiku, oni isto tako ne žele amnestirati ni velikobošnjačku politiku. Postavlja se sasvim legitimno pitanje koja je doista razlika između RS-a i Federacije, te zašto se u hrvatskom javnom prostoru često govori o tzv. RS-u ali ne o tzv. Federaciji? Upravo bi to i trebala biti poanta ove kolumne.

Kako su nastala dva entiteta u BiH?

No, kako bih se mogao referirati na ono što sam postavio kao glavnu temu za ovu kolumnu, te kako bismo zajednički mogli doći do kvalitetne konstatacije, želio bih napraviti malu digresiju na ovome mjestu, te analizirati na koji su način nastala dva entiteta BiH, RS i Federacija. Naime, RS je nastala 92. godine, dok je Federacija osnovana tek Washingtonskim sporazumom u ožujku 1994. godine, a RS je legalizirana tek Daytonskim sporazumom krajem 1995. godine. Od iznimne je važnosti naglasiti, da su Hrvati Herceg-Bosne 90-ih godina rušili RS, koja je opstala isključivo radi interesa velikih sila, dok su za razliku od RS-a, Hrvati Herceg-Bosne gradili Federaciju, koja je nastala, jer su je Hrvati izgradili a ne bošnjački unitaristi, kako se danas često u javnom prostoru RH ali i BiH želi prezentirati.

 Sasvim je legitimno, da Hrvati Herceg-Bosne traže puno više od Federacije nego od RS-a, upravo iz razloga što su gradili Federaciju, te su u njoj daleko brojniji nego u RS-u. Ipak, treba jasno naglasiti činjenicu, da je RS stvorena na strašnom zločinu, te je iz nje protjerano gotovo cijelo nesrpsko stanovništvo. Međutim, isto tako je elementarna činjenica, da je i Federacija stvorena na strašnom zločinu i mnogi su nebošnjaci, posebice Hrvati protjerani iz nje, ili u njoj otjerani sa  svojih ognjišta. Mnoge osobe u RH koje nisu zlonamjerne ali su neupućene ne znaju, da bosansko hercegovački Hrvati nisu protjerani samo iz Posavine, nego i iz središnje Bosne i drugdje. Takve osobe ni ne želim kritizirati, ali smatram da je itekako bitno da se one educiraju o BiH i njenom ustroju, ali isto tako i o Domovinskom ratu, kako s njima ne bi mogli manipulirati tzv. “desničari” i veliki oponenti Tuđmanove i Šuškove politike, poput Ive Banca, Dobroslava Parage i ostalih.

Bilo bi dobro, da se te osobe educiraju o svim stratištima Hrvata, bila ona u RH i BiH, pa tako i o Vukovaru, Škabrnji, Križančevom selu, Grabovici itd., jer su u svim tim mjestima stradali mnogi Hrvati, koji su se uspješno suprotstavili velikosrpskoj ali i velikobošnjačkoj politici. Činjenice, koje ukazuju na način na koji je nastala RS ali i Federacija dovode me do konstatacije, da ako za RS upotrebljavamo termin takozvana onda to radi dosljednosti, uzimajući u obzir sve elementarne činjenice moramo činiti i za Federaciju BiH. Sasvim mi je razumljivo, da mnoge osobe u RH uz Federaciju BiH vežu puno pozitivnije konotacije nego uz RS.

Mnogi Hrvati Herceg-Bosne će se pak u ovom trenutku upitati, zašto je tomu tako?

Međutim, činjenica je, da je osnivanje RS-a samo zaoštrilo odnose između tri konstitutivna naroda u BiH, te je njeno osnivanje isto tako dovelo do jačanja srbočetničkog agresora u RH, odnosno njihovih paravojnih formacija. Isto tako treba jasno naglasiti činjenicu, da RS nije nastala konsenzusom tri konstitutivna naroda, nego je ona bila jednostrani potez tadašnjeg srpskog vodstva u BiH. Federacija je pak rezultat dogovora između Bošnjaka i Hrvata, te je ona isto tako okončala dotadašnji sukob između Armije BiH i HVO-a. To je zapravo razlika između ta dva entiteta. Konstatiram, referirajući se na poantu ove kolumne: Za razliku od RS-a, koja je rasplamsala sukobe u BiH, Federacija ih je ipak u onom trenutku okončala, barem one sukobe između Bošnjaka i Hrvata.

Međutim, uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kojoj se nalazi hrvatski narod u BiH, trebali bismo konstatirati, da ovakva ustrojena Federacija BiH, Hrvatima ne donosi ništa dobroga, ista ona Federacija, koju su ponovit ću uglavnom izgradili Hrvati a ne Bošnjaci. Nadalje treba konstatirati, da je u ovom trenutku Hrvatima Herceg-Bosne puno veća prijetnja Federacija nego li Republika Srpska, jer bošnjačko vodstvo svakim danom istu tu Federaciju sve više i više pretvara u isključivo bošnjački entitet, s ciljem da na njemu sagradi islamsku državu u srcu Europe. No nije ovakva Federacija prijetnja isključivo Hrvatima Herceg-Bosne, ona je isto tako velika prijetnja Republici Hrvatskoj. Sve osobe u RH, koje su dobronamjerne prema našoj Domovini Hrvatskoj trebali bi, uzimajući u obzir sve povijesne činjenice, ali i one trenutne, doći do konstatacije, da ovakva Federacija BiH nije ništa manja prijetnja nego li Republika Srpska. Ona može biti isključivo manja prijetnja, ako se uzme u obzir, da Bošnjaci u ovom trenutku nemaju vojnu silu kojom bi mogli ugroziti Republiku Hrvatsku, no uzimajući u obzir tko stoji iza ideja bošnjačkih unitarista, ta se spoznaja drastično mijenja.

Ne budimo licemjeri kao bošnjački unitaristi!

Sada bih se za kraj želio referirati na postavljeno pitanje za ovu kolumnu, u kojemu sam malo i retorički upitao zašto je Republika Srpska takozvana a Federacija to nije. Mnogi će možda nakon svega što sam do sada naveo konstatirati, da se zalažem za to, da RS ali i Federaciju proglašavamo takozvanom. Međutim, ipak sam drugačijeg uvjerenja. Iako uz sve ono što se danas događa u BiH, ali i ono što se dogodilo u Domovinskom ratu u BiH smatram, da Federaciju BiH ali isto tako ni Republiku Srpsku ne bismo trebali oslovljavati kao takozvane. Naime, potenciranjem priče, da je RS ili Federacija takozvana, kao hrvatski narod nećemo dobiti ništa pozitivno. Ne bismo trebali biti licemjeri kao bošnjački unitaristi, koji svakim danom pokazuju da ni malo ne drže do potpisa svoga, kako oni kažu “državnika” Alije Izetbegovića.

 Mi bismo ipak trebali poštivati potpis našega tadašnjega poglavara dr. Tuđmana, te u vezi s time poštivati i Daytonski sporazum, rezultirajući s time i dva entiteta RS i Federaciju. Ako već kao hrvatski narod želimo mijenjati stvari u BiH, umjesto upotrebljavanja termina “takozvana” trebali bismo se usredotočiti na to, kako pomoći ponosnom hrvatskom narodu u BiH. Rezultirajući s time, trebali bismo biti spremni pokrenuti pitanje o ponovnom utemeljenju Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kako bismo na najbolji način zaštitili hrvatski narod u BiH. Međutim, RH ne smije biti ta koja će naređivati hrvatskom narodu Herceg-Bosne kakve poteze on mora činiti, ona bi isključivo trebala podržavati odluke hrvatskog narod u BiH, koje su donijeli legitimni politički predstavnici Hrvata Herceg-Bosne. Hrvati Herceg-Bosne su ti, koji mogu donijeti najbolju odluku za svoju budućnost, nikakvi Banci, Hasanbegovići i njima slični.

 

Davor Čelan/Hrvatsko nebo

Odgovori