Članovi Glavnog odbora SDA počeli sjednicu, ključna tema formiranje vlasti u BiH

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

 

 

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je redovnu sjednicu na kojoj će biti govora o aktualnoj političkoj situaciji, odnosno o koalicijama i formiranju vlasti.

 

Informaciju o aktualnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog stožera SDA Asim Sarajlić, prenosi Klix.ba

Članovi Glavnog odbora SDA u okviru rasprave o aktualnoj političkoj situaciji u BiH raspravljat će i o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Sigurno će biti govora o odluci Bosanskohercegovačkog bloka koji čine SDP, DF i Naša stranka da se ne upuštaju u pregovore sa SDA, SNSD-om i HDZ-om o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH.

Generalni tajnik SDA Halid Genjac uoči sjednice izjavio je da ta dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala je za danas sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donesena odluka o tome hoće li SDP ispoštovati stav Bh. bloka ili će ipak početi pregovore o formiranju vlasti s nacionalnim strankama.

Iz SDA poručuju kako su njihovi predstavnici sve ovo vrijeme vodili razgovore s brojnim političkim subjektima te da postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god bude konačna odluka Bh. bloka.

Alternativa SDA-u i HDZ-u u entitetu Federacija BiH definitivno je drugi blok stranaka koji čine PDA, A-SDA i SBB, a što je nedavno potvrdio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)