TREND U PORASTU, Bh. državljansta lani se odreklo gotovo 5000 ljudi

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

U posljednja dva mjeseca s ispisnicom iz državljanstva BiH iz Ministarstva civilnih poslova BiH izašlo je ukupno 589 sad već bivših državljana BiH. Kako je za Avaz potvrđeno u tom ministarstvu u prosincu prošle godine državljanstva BiH odreklo se 340, a u siječnju ove godine još 249, sad već bivših bh. građana. Ove brojke pokazuju da se samo za dva mjeseca državljanstva odreklo 589 Bosanaca i Hercegovaca i da se trend ispisa iz knjige državljana ove zemlje nastavlja.

Prvi u regiji

I dok u BiH sve ostalo stagnira i nazaduje, po masovnosti i dinamici odricanja naših građana iz državljanstva prvi smo u regiji. Dok se u Hrvatskoj na godišnjem nivou iz državljanstva ispiše tek nekoliko desetaka ili stotinjak građana, kod nas je ta brojka odavno izražena u tisućama.

Tako je u prošloj godini 4.688 državljana BiH uzelo putovnicu neke druge zemlje, a od rata do danas iz knjige državljana ispisano ih je čak 84.999!

Najporaznija činjenica je da se u državnom proračunu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u proračun ulije 2,2 milijuna, ali ta svota premašila je 3,5 milijuna maraka.

Iznos takse

Kako doznaje Avaz, i u ovogodišnjem proračunu predviđeno je da taj prihod bude veći od 2,5 milijuna KM. Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se bh. državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ.

U tom slučaju plaćaju 200 KM. No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako se zahtjev podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najviše mladih

Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče mlađi su od 30 godina. Iako je u većini slučajeva riječ o osobama koje su rođene u inozemstvu, sve je više onih koji su nakon rata otišli iz BiH i čim su stekli pravo na državljanstvo u nekoj od europskih zemalja odlučili su uzeti putovnicu zemlje u kojoj danas žive. Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su , barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi, …

U međuvremenu, oni koji su se odlučili za dansku putovnicu, mogli su zadržati i onu bh. jer je Danska donijela zakon po kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)