Sarajevo(FOTO)Predstavljene knjige kronika kardinala Vinka

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, 7. veljače, predstavljen je triptih ukoričenih kronika Vinka kard. Puljića, koji prati četvrt stoljeća njegove službe na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa.

 

U bogoslovnoj dvorani Pavla VI., koja je bila skoro do posljednjeg mjesta ispunjena, knjige naslovljene prema teologalnim krepostima – Vjera, Nada Ljubav, predstavili su: vojni biskup u BiH don Tomo Vukšić, provincijal hrvatskih dominikanaca fr. Slavko Slišković i nekadašnji kardinalov tajnik, a sada student u Rimu vlč. Bojan Ivešić.

Nazočne, među kojima su bili apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, veleposlanik RH u BiH gosp. Ivan Del Vechio, brojni profesori, časne sestre i bogoslovi, na početku je pozdravio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević koji je i moderirao program.

Pročitao je kratke biografije predstavljača te riječ prepustio vojnom biskupu.

Don Tomo je uvodno napomenuo da su tri knjige kronika koje prate razdoblje od siječnja 1991. do siječnja 2016. priredili prof. Franjo Marić i vlč. Ivešić. Istaknuo je da je ovo djelo prvina među tiskanim izdanjima Crkve u Hrvata iako biskupi redovito vode kronike te iste daju javnosti na uvid u svojim službenim glasilima.

Ocijenio je kako je riječ o “neobičnoj i zanimljivoj publikaciji” koja je zapravo “verbalizirana fotografija događaja”. “Nije memoarsko štivo nego kronika”, istaknuo je biskup Vukšić podcrtavajući pouzdanost informacija koje nose jer ne odgovaraju na pitanje ZAŠTO nego ŠTO i KADA. Stoga je ustvrdio kako kronika, iako teško djelo za čitati, jest dragocjen oslonac povjesničarima koji ne manjka zanimljivim događajima i osobama. Zaključno je naglasio kako je zapravo riječ o kronici katoličkog pastira duša u kojoj se prepoznaje vjera i nadasve nada njezina “glavnog lika”.

Fr. Slavko se nadovezao na rečeno raščlanjujući knjižni triptih koji obuhvaća: prvi svezak 1991. – 1999.; drugi 2000. – 2009. i treći 2010. – 2016. Napomenuo je da kroniku nije bilježio nadbiskup nego njegovi tajnici. “Vjerojatno će biti različitih komentara na susrete i osobe s kojima se kardinal susretao ali često njih nije mogao birati”, spomenuo je fr. Slavko ukazujući na neusklađenost stila što je i razumljivo jer su informacije pisale različite osobe, te okolnosti u kojima su kronike nastajale. Citirajući pojedine događaje naveo je teško ratno razdoblje (izmještanje Bogoslovije) ali i lijepe sadržaje nadnevaka poput biranja dvojice papa. Istaknuo je kako će ovo djelo olakšati povjesničarima pri ocjenjivanju i percipiranju jednog razdoblja, poglavito na prostoru kakav je BiH gdje je prisutna “odsutnost vremena” u pojedinim povijesnim epohama. Završavajući, u šaljivom je tonu konstatirao kako ova kronika nije završena nego bi trebalo nastaviti s naslovima “stožernih krjeposti” od kojih bi četvrti svezak mogao biti naslovljen “umjerenost”.

Treći predstavljač, ujedno uz prof. Marića, i priređivač trodijelnoga djela, vlč. Ivešić, prikazao je tijek projekta ukoričenih kronika koji je započeo 2016. a bio za dvije godine dovršen. Izrekao je zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo troknjižje ugleda svjetlo dana, a na osobit način: vlč. Branku Juriću za prikupljanje kronika, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije za grafičko oblikovanje, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije za pomoć u obradi fotografija, Tomislavu Hačku za dizajniranje naslovnica, lektoricama i korektoricama s. Tereziji Antunovićs. Elviri Lovrić prof. Zrinki Mandurić te svim nadbiskupovim tajnicima.

Na kraju se nazočnima obratio i kardinal Vinko koji je također uputio zahvalu svim uključenima u nastanak kronika, a na osobit način onima koji su ih pisali: započeli su mons. Mato Zovkić mons. Ivo Tomašević, a nastavili svećenici +Franjo TomaševićJosip GrubišićŽeljko MarićDubravko TuralijaJosip TadićDragan JurićJosip KneževićOliver JurišićDavor TopićSlaviša Stavnjak, Branko Jurić i Bojan Ivešić…

“Kada sam neke dijelove čitao naježio sam se što smo sve proživjeli… neki su ožiljci ostali. Ova je kronika, uz ostalo, sigurno i strašno podsjećanje na sve to”, intimno je podijelio kardinal te zaključno ustvrdio: “Nije bitna moja osoba nego moja služba koju sam obavljao.”

Cjelokupan je događaj predstavljanja kronika završen prigodnom zakuskom u bogoslovnoj blagovaonici.

 

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)