REAKCIJA NA ‘DRAMATIČNO PISMO’ IZ SARAJEVA/ LJUBIĆ : To pomorsko društvo nema nikakav legitimitet predstavljati BiH

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Pod dramatičnim naslovom “Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine”, na sve glavne adrese zajedničke europske vlasti u Bruxellesu ovih je dana iz Sarajeva stiglo oštro prosvjedno pismo. Povod je, kako se navodi, hrvatska “ilegalna ratna odluka od 2. veljače 1994. o prisvajanju morskog teritorija Bosne i Hercegovine” te druga odluka – ona o početku gradnje Pelješkog mosta. Komentirajući pošiljatelje te sadržaj  pisama predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u Saboru RH dr. Božo Ljubić kazao je da izvjesno Pomorsko društvo iz Vogošće nema legitimitet predstavljati BiH. 

 

Sa sadržajem pisma upoznati su i svi najviši dužnosnici Hrvatske uključujući veći broj zastupnika u Hrvatskom saboru, a zasebno pismo je upućeno saborskom zastupniku u ime Hrvata u BiH Boži Ljubiću.

Dr. Ljubić je za Direktno potvrdio da je tijekom glasovanja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH dobio pismo izvjesnog Izeta Bajrambašića koji se u tom pismu predstavio kao građanin BiH s ustavnim suverenitetom.

“Ovo novo pismo o kojem se govori još nisam dobio. Ako je poslano na moj ured možda još nije došlo, a u elektronskoj formi nije sigurno došlo. Dakle vaši čitatelji bi trebali znati kako se ovdje ne radi o pomorskom društvu Bosne i Hercegovine. Naime, ni jedno društvo nema pravo naziv Bosne i Hercegovine ako Vijeće ministara nije odobrilo taj naziv”, objašnjava dr. Ljubić i dodaje kako je u BiH registrirano više pomorskih društava.

“Ovo je navodno sa sjedištem u Vogošći, znam da postoji još jedno u Ostrošcu blizu Jablanice, ali postoje još mnoga druga koja u svom imenu imaju naziv pomorska ili Jadransko more te ih sigurno ima još za koja ni ne znam, a svi oni mogu nositi naziv ‘Pomorsko društvo u BiH’. Dakle ta društva, koliko ih god bilo, ne mogu predstavljati i ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu”, objašnjava Ljubić.

‘Namjerna zamjena teza’

Dodao je kako se u ovom pismu namjerno radi zamjena teza. “Naime, vezanje Pelješkog mosta s razgraničenjem i pravom mora su različite stvari. U ovom pismu se govori kako Pelješki most sprječava pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru. Pristup neke zemlje otvorenom moru rješava se međunarodnim pravom, odnosno pravom mora. E sad što se tiče mosta, on svakoj državi treba osigurati neškodljiv prolaz. Dakle radi se o potpuno drugom pravnom terminu od pristupa otvorenom moru”, rekao je saborski zastupnik.

“Pelješki most, prema sporazumu kojeg su potpisali dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, koji je na snazi bez obzira na to što nije ratificiran i primjenjuje se kao međunarodni sporazum, nesumnjivo je kako se gradi na hrvatskom teritoriju. Nesumnjivo je, a to je potvrdila i zajednička komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da taj most osigurava neškodljiv prolaz. Zajednička komisija RH i BiH usuglasila je i visinu mosta na 55 metara iznad morske razine i to na zahtjev Bosne i Hercegovine. Taj zaključak su potpisali svi članovi te zajedničke komisije. Dakle taj most se gradi na hrvatskom teritoriju i njegovi gabariti osiguravaju neškodljiv prolaz. Sva ostala pitanja, pitanje granice i prava mora su zapravo uređuju drugim sporazuma prema međunarodnom pravu”, objašnjava naš sugovornik.

Saborski zastupnik kaže kako ovo pismo potpisuje grupa građana i kako to društvo nema nikakav legitimitet za predstavljanjem Bosne i Hercegovine.

“Sama je činjenica da ovo nije Pomorsko udruženje BiH već tko zna kakvo društvo i od tko zna kolikog broja društava sličnog karaktera u BiH. Dakle to pismo nema nikakve pravne važnosti. Ono što moram još napomenuti jest da dio političkih predstavnika u BiH, uglavnom bošnjačkih sa sjedištem u Sarajevu, problematiziraju to pitanje. To također nije zajednički stav Vijeća ministara ni Parlamenta BiH jer bilo koji stav Parlamenta BiH moraju odobriti oba doma Parlamenta, a ja odgovorno tvrdim kako to nikad ne bi odobrio Dom naroda. Ne bi odobrio jer tamo Hrvati ipak imaju svoj glas i siguran sam da hrvatske stranke koje su dio Hrvatskog narodnog sabora ne spore gradnju Pelješkog mosta niti to povezuju s pitanjima prava mora i razgraničenjem”, rekao je dr. Božo Ljubić za Direktno i za kraj još jednom napomenuo kako se u pismu radi o zamjeni pravnih teza jedne skupine građana koja ni na jedan način ne predstavlja BiH.

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)