NEW YORK, Sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a obilježio diplomatski okršaj Ivice Dačića i predstavnika Kosova

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

U New Yorku je održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o novom izvještaju o radu UNMIK-a (United Nations Mission in Kosovo).

 

Šef UNMIK-a poziva na nastavak dijaloga i na podršku međunarodnih aktera. Šef diplomacije Srbije Ivica Dačić ističe da je pristojbama nanesena nepovratna šteta i poručuje da će se dijalog nastaviti kad pristojbe budu ukinute. Vijeće sigurnosti UN-a postigao je dogovor o smanjenju sjednica posvećenih Kosovu, javio je AP.

Tanin očekuje nastavak dijaloga

Na početku rasprave o izvještaju o radu UNMIK-a, šef te Misije Zahir Tanin poručio je da se očekuje da dijalog bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za “obje strane sudionice” u tom procesu.

Šef UNMIK-a je naglasio da je u proteklom periodu velika pažnja bila usmjerena na stopostotno povećane pristojbi na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donijela u studenom prošle godine.

Dačić o ukidanju pristojbi 

Srpski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u obraćanju da je dijalog sa Prištinom obustavljen zbog uvođenja pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je gotovo cijela međunarodna zajednica taj potez osudila i da su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze. Podsjeća da se razgovori Beograda i Prištine vode već šest-sedam godina i da je tijekom tog perioda bilo pomaka, nekad većih, nekad manjih, ali da se razgovaralo.

Čitaku: Beograd traži izgovore

Kosovska veleposlanica u SAD-u Vlora Čitaku iznijela je niz optužbi na račun Srbije rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sjedne za pregovarački stol u Bruxellesu.

Održavanje sjednice Vijeća sigurnosti o Kosovu bilo je do posljednjeg trenutka pod znakom pitanja, jer se pojedine zemlje protive praksi da se o ovoj temi raspravlja četiri puta godišnje.

Velika Britanija tražila je da se Kosovo zauvijek skine sa dnevnog reda, dok Amerikanci smatraju da se sjednice trebaju održavati dva puta godišnje. Protiv rasprave o stanju na Kosovu je i Francuska, dok Rusija i Kina ne podržavaju ovu inicijativu.

Sve tri zemlje koje su “protiv”, kao razlog navode – stanje na terenu. A, stanje na terenu opisano je u izvještaju generalnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, u kojem se ističe da su prištinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije i BiH pojačale tenziju između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova.

Guterres je, između ostalog, upozorio lidere obje strane da trebaju pronađu način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Europske unije.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)