(VIDEO, FOTO) Reiner na Odboru za Ustav na kojoj se raspravljalo o GI Narod odlučuje onemogućio prof. Podolnjaku repliku na neistine

Vrijeme:8 min, 32 sec

 

 

Na sjednici Odbora za Ustav u srijedu u Hrvatskom saboru koja se održala u srijedu raspravljalo se o Izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

 

Sjednici je prisustvovala i GI Narod odlučuje koja je zatražila da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta.

Sjednicu pogledajte u videu:

U srijedu rano ujutro započela je rasprava o prikupljenim potpisima građanskih inicijativa.

“Predstavnici inicijativa nis u mogućnosti sudjelovati u raspravi”, ističe HDZ-ov Željko Reiner, predsjednik Odbora. Hrvoje Zekanović kaže da je veliki interes javnosti i traži da se napravi presedan i da se omogući predstavnicima inicijativa da nešto kažu.

SDP-ov Peđa Grbin, potpredsjednik Odbora, tvrdi da su ove inicijative bile usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu i da ih ne može podržati i da inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa. Tvrdi da postoje dvojbe da su potpisi prikupljani izvan roka i na mjestima gdje se potpisi nisu smjeli prikupljati. “USUD je izravno prepustio Hrvatskom saboru da donese odluku”, kaže Grbin.

Mostov Robert Podolnjak traži odgovor zbog čega je čekalo Izvješće Vlade bilo puna tri mjeseca nakon što je primljeno od predsjednika Sabora. “Čak sam pitao premijera zašto Vlada nije uputila Izvješće Hrvatskom saboru. Zašto je ovo tri mjeseca stajalo u ladici? Sve vezano uz referendum trebalo bi provoditi nepristrano tijelo”, podsjeća Podolnjak.

“Uz jedno pitanje nedostaje manje od jedan posto, u ovom slučaju apsolutno smatram da bi ovaj Hrvatski sabor trebao formirati posebno povjerenstvo koje bi ponovno prebrojalo i utvrdilo vjerodostojnost potpisa koji su proglašeni neispravnima”, kaže Podolnjak. “Iznimno je zabrinjavajuće da ne znamo koliko ima takvih nevaljanih potpisa vezanih uz nečitko upisane podatke? Koliko je onih s neispravnim OIB-om? Samo znamo da postoji jedna ogromna kategorija od 30.000 potpisa koja je odbačena, iako se zapravo može utvrditi o kojoj je osobi riječ. Ako je OIB ispravan, lako se moglo ustanoviti o kojoj se osobi radi ako je potpis nečitak. Potpuno subjektivan kriterij. Ovakvo izvješće koje je utvrdilo Povjerenstvo, imenovano prvenstveno iz Ministarstva uprave, nije vjerodostojno tijelo koje je neovisno i koje je moglo objektivno utvrditi valjanost potpisa. Trebala bi se izvršiti ponovna provjera potpis uz sudjelovanje građanskih inicijativa i nevladinih udruga. Hrvatski sabor ne može biti ovlašten da državni referendum neće biti raspisan a da prije toga Ustavni sud o tim pitanjima nije donio odgovarajuću odluku. Zašto je USUD zaboravio tu rečenicu koja je toliko jasna?”, kazao je Podolnjak.

“Neće biti uskraćeno pravo nikome da se obrati Ustavnom sudu i propituje zaključak Hrvatskog sabora”, smatra Grbin.

“Vrlo je jasno što je 2014. USUD rekao za svaki konkretni slučaj i kakva je tada obveza Sabora.”, podsjeća Podolnjak i dodaje “Nitko se nije očitovao ni o potpisima koji nisu vjerodostojni. To je prva tema danas.”

“Ovdje je posrijedi jedna javna kampanja”, smatra SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je iznio i nekoliko uvrjeda na račun prof. Podolnjaka.

“Suština je da te nečitke potpise nitko nije vidio. Postoji OIB . Uz OIB se vrlo lako može ustanoviti ime i prezime osobe. Nitko od nevladinih udruga, nitko od građanskih inicijativa nije vidio te potpise”, upozorava Podolnjak i dodaje da Vlada ne može biti neutralna. “Riječ je o preko 40.000 potpisa koje je Povjerenstvo sastavljeno od vladinih službenika proglasilo nevaljanima, to je cijeli jedan grad. U izbornim procesima je normalna stvar da se vrši ponovna provjera”, ističe Podolnjak.

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović pita – kome ćemo se mi žaliti? “Vlada je trebala odlučiti o zakonitosti prikupljana potpisa, a Vlada to nije donijela.”

Došlo je do verbalnog sukoba između Reinera i Zekanovića.

“Bilo je izrečeno dosta teških riječi o potpisima, nije korektno govoriti o tome da su ti potpisi možda prikupljani na neprimjerenim mjestima, da su prikupljani naknadno, a da nikad nitko nije naveo konkretan slučaj i bilo koje druge dvojbe, sve je ostalo na izjavama za medije. Zato toga nema u Izvješću Vlade i sve dvojbe o kojima se govorilo u medijima”, upozorava Podolnjak i ponavlja da bi se postupak provjere trebao ponoviti.

HDZ-ov Branko Bačić podsjeća da Odbor treba utvrditi jesu li ostvarene pretpostavke o raspisivanju referenduma. “Nisam primijetio da se nije žalio nijedan građanin čiji je potpis odbačen. Nije prikupljen dovoljan broj potpisa”, tvrdi Bačić. “Mi kao zakonodavac imamo pravo da nakon što smo utvrdili da nema dovoljan broj potpisa, ako nije prikupljeno više od 10 posto, kazati da nema referenduma.”, kaže Bačić i dodaje da je što se tiče njega priča oko referenduma završena.

“Nema potrebe da Hrvatski sabor ide prema Ustavnom sudu”, odgovorio je Bačić Podolnjaku koji je naglasio da bi se Hrvatski sabor trebao obratiti Ustavnom sudu.

Hrvoje Zekanović upozorava na stanje s brojem birača u Hrvatskoj i pita Bačića kako da provjeri netko kome je odbačen potpis kao nevažeći? “Na koji način, tko zna kome je odbačen?”, ističe Zekanović.

Bačić kaže da je ministar Lovro Kuščević rekao koliki je broj birača u Hrvatskoj.

Mostov Miro Bulj podsjeća da je ministar uprave poručio da će sve učiniti da referenduma ne bude i pita tko će iz nekog mjesta u Zagori doći u Zagreb provjeriti svoj potpis. “Ovo je igrokaz, sve će sustav napraviti da ovo ne prođe. Zamislite da prođe da se biraju preferencijski”, ističe Bulj i dodaje da će ova borba za izmjenu izbornog zakona bit će izuzetno teška.

Branko Bačić odgovara Siniši Glavaševiću da ako je prikupljeno više od 10 posto potpisa može se raspisati referendum, a ako se smatra da pitanje nije ustavno, može se pitati Ustavni sud.

“Mi u stvari raspravljamo o Vladinom izvješću”, započeo je SDP-ov Arsen Bauk, koji je najpoznatiji po tome da je kao ministar spriječio referendum 2014. tvrdeći da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača iako ih je na izbore zadnjih pet ciklusa izlazilo 3,7 milijuna. Smatra da Vlada ne bi trebala priznati nijedan potpis gdje nije navedeno mjesto prikupljanja potpisa, dodaje da ne podržava nijedan prijedlog referendumskih inicijativa, te da bi na sjednici Odbora bilo dobro da su predstavnici Vlade kojima bi se mogla postavljati pitanja, ali da je sklon prihvatiti ovakvo Izvješće Vlade RH.

“Povjerenstvo je dobilo liste s neispravnim potpisima. Tijelo službenika ministarstva uprave, Povjerenstvo, što govori o subjektivnosti procesa, prihvatilo je nešto više od jedan posto, i moguće je da bi jedno neovisno tijelo utvrdilo da postoji više važećih potpisa. Jedino je ispravno da se ponovno utvrdi valjanost potpisa uz prisustvo građanskih inicijativa i nevladinih udruga”, naglašava Robert Podolnjak.

Za HNS-ovog Milorada Batinića Izvješće je Vlade RH prihvatljivo i glasovat će za, te iznosi neke sumnje u zakonitost potpisivanja izvan mjesta prebivališta

“Građani su mogli dati svoj potpis u bilo kojem gradu gdje su se zatekli ako u tom trenutku nisu mogli dati svoj potpis u mjestu gdje imaju prebivalište, i to nije nezakonito”, Podolnjak replicira Batiniću.

“Ustavni sud nije odgovorio na podneske građanskih inicijativa”, upozorava Hrvoje Zekanović i podsjeća da su inicijative bile onemogućene u prikupljanju potpisa, te navodi primjer grada Rijeke u kojoj je gradonačelnik SDP-ov Vojko Obersnel.

“Nitko nije spomenuo izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića. Vlada je pristrana, kao i ministar Kuščević, i onda Sabor daje ministru Kuščeviću da on utvrdi jesu li potpisi vjerodostojni. Idemo vidjeti koji su to nevažeći potpisi, što s njima ne valja? Ne spominjete milijun i dvjesto tisuća ljudi koji su dali svoj potpis. Nevažeće potpise nismo vidjeli i ne znamo na koji je način Ministarstvo uz Apis njih proglasilo nevaljanim. Predstavnici inicijativa koji su tu kraj mene nisu dobili priliku govoriti na ovoj sjednici i to je sramotno. Volio bih također vidjeti i predstavnike Vlade da nam odgovore”, upozorio je Zekanović.

SDP-ov Peđa Grbin pohvalio je svog stranačkog kolegu Obersnela u njegovom postupanju za zabranjivanje prikupljanja potpisa, te pohvalio i ostale gradonačelnike koji su onemogućili građanske inicijative koji su zapriječili demokratske inicijative.

Došlo je do prepirke Grbina, Zekanovića i Bačića.

“Ne može ministar Kuščević provjeravati te potpise koji je danima govorio protiv njih”, podsjeća Zekanović i ističe da je USUD donio pravorijek da je Obersnel postupio protivno zakonu.

Mostov Marko Sladoljev naslonio se na izlaganje Roberta Podolnjaka te upozorio na problem izbora ustavnih sudaca koji su zapravo produžena ruka politike stranaka koji su izabrali suce. “Gospodin Pupovac danas je uvrijedio profesora Podolnjaka nazivajući ga fiškalom“, kazao je Sladoljev, podsjećajući na vrijeđanja koja je, još jedan saborski zastupnik iz redova manjine, Furio Radin također uputio Podolnjaku.

Bivši SDP-ovac, danas nezavisni Bojan Glavašević i koji nije član Odbora, iznosi optužbe na račun građanskih inicijativa spominjući strane agenture, populizam, demokratske osigurače, nakon čega dolazi do prepirke Glavaševića i Zekanovića.

Željko Reiner ne dopušta riječ Robertu Podolnjaku i repliku na iznesene neistine.

Odbor je zatim većinom glasova prihvatio Izvješće Vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, čime su odbačene referendumske inicijative.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)