Video/ Dva umjetnika: Joško Sopta i Stipe Renić

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

U Galeriji Specijalne policije u Zagrebu izlažu dva samouka umjetnika branitelja Josip Joško Sopta i Stipe Renić. Priču o njihovim životima oplemenila je umjetnost.

Josip Joško Sopta, Zagrepčanin iz Širokog Brijega, preživio je teški moždani udar u najplodnijim godinama života, prije trinaest godina. Kao jedan od rijetkih koji su preživjeli, nakon duge potrage za novim smislom života posvetio se crtanju i slikanju. Branitelju su pomogli bivši ovisnici i Gospa iz Međugorja.

Asistent Vjeko pomaže Jošku da na povišeni stol pričvrsti ruke dok mu lakat desne ruke služi kao poluga. Prsti su mu nakon godine i pol slikanja mnogo spretniji. Samouk je, ali očekivanja su sve veća, a i nadahnuće pronalazi posvuda.

Izgubi osjećaj o vremenu dok sate i sate provodi crtajući. Više od 300 slika darovao je, a ove pokušava prodati i sav novac donirati. Crtajući drage mu motive prije svega želi pomoći drugima.

Stipe Renić samouki je umjetnik. Taj kipar i fotograf voli svjedočiti o ljepoti prirode i svrhovitosti odbačenih ili neprepoznatih stvari.

Skulpturicu zub našao je i shvatio da je savršena takva kakva jest. Delfin je zahtijevao više obrade, a i padobranac. Križ je, kao svetu stvar, spasio. Nekim skulpturama samo odbaci suvišak i one su tu.

Branitelji Joško i Stipe svoj mir i svrhu našli su u umjetnosti, a jednako im je važno uljepšati život drugima i pomoći im.

https://www.facebook.com/100011807583332/videos/547634882306760/

 

 

HRT/https://magazin.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)