REAKCIJE Genjac optužio Bh.blok za kukavičluk, SDA tvrdi da i bez njih ima većinu

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

 

“Odluka govori da je Bh. blok postupio kukavički. Ne želi prihvatiti odgovornost koju je dobio od birača. Bh. blok nije odgovorio na pravi način izazovu trenutka o kojem će historija suditi. Ovo je bijeg u udobnost oporbe, deklaracija, rezolucija i drugih stvari koje ne nose odgovornost”, rekao je glavni tajnik SDA Halid Genjac, komentirajući za Federalnu televiziju, današnju odluku tzv. BH bloka ( SDP, DF, Naša stranka) da ne ulaze u vlast na federalnoj i državnoj razini sa SDA, odnosno SNSD-om i HDZ-om, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

SNSD smatra da je odluka BH Bloka legitimna.

“Kada je u pitanju većina koja bi bila na razini BiH, to je stvar dogovora političkih partnera na razini Federacije BiH. SNSD smatra da politički pobjednici na prethodnim izborima, bilo bi logično, trebaju konstituirati vlast i izabrati izvršnu vlast na razini institucija BiH“, navodi Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a.

Podsjetimo da je tzv Bh blok večeras je odlučio kako neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju oporba u FBiH i na razini BiH.

Iz SDA poručuju da su, iako su se nadali Bh. bloku, pronašli alternativu i osigurali većinu, koja će uskoro biti obznanjena.

Kako je sinoć objavio Hrvatski Medijski Servis, novu parlamentarnu većinu u FBiH mogli bi činiti SDA koja ima 27 zastupnika, te njezini partneri A- SDA s 2 zastupnika, zatim 3 odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka i eventualno 4 zastupnika PDA s bošnjačke, te HDZ BiH sa 16 i HDZ 1990 s dva zastupnika s hrvatske strane.

Iako su neki sarajevski mediji tvrdili kako se bez SDP-a ne može formirati vlast u FBiH, jer ta stranka ima većinu u Klubu Srba, SDA i HDZ mogu osigurati trećinu izaslanika u Klubu Srba uz potporu trojice zastupnika Dodikove Srpske liste iz HBŽ-a. Zauzvrat Srpska lista će, kako se špekulira, tražiti poziciju potpredsjednika FBiH. Podsjetimo HDZ imat će dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata, a SDA nadplovičnu u Klubu Bošnjaka. Za izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH, te imenovanje Vlade FBiH dovoljno je osigurati potporu trećine izaslanika u svakom od nacionalnih klubova.

HDZ BiH i stranke HNS-a ranije su, međutim, priopćile kako neće sudjelovati u formiranju Vlade FBiH bez cjelovitih izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH koje uključuju Federalni dom naroda, Predsjedništvo BiH i Grad Mostar.

 

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)