Predsjednica Republike protiv revizije Vatikanskih ugovora

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je u srijedu sudjelovala na Molitvenom doručku u Sisku, protivi se reviziji Vatikanskih ugovora.

 

-To bi moglo postavljati opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane nisu zaključile da bi trebalo doći do revizije iz određenih praktičnih razloga – istaknula je odgovarajući na novinarsko pitanje.

Neposredno prije početka Molitvenog doručka, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako joj je zadovoljstvo sudjelovati u toj vjerskoj manifestaciji.

-Ovo mi je zapravo prvi Molitveni doručak u Hrvatskoj, a sudjelovala sam u Sjedinjenim Američkim Državama, na mnogim molitvenim doručcima – rekla je.

Dodala je kako će naglasak njezina izlaganja biti na ulozi žene u politici i crkvi budući da je i njoj osobno vjera “važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas”.

-Zato ću govoriti o ulozi vjere u životu političara i o ekumenskom dijalogu, koji može biti primjer i nama političarima kako rješavati pitanja dijalogom – istaknula je.

Tradicionalni Molitveni doručak održan je u Sisačkoj biskupiji šestu godinu za redom u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Sisački biskup mons. Vlado Košić rekao je kako je Molitveni doručak okupio najodgovornije ljude iz civilnog sektora, politike, znanosti, kulture, kao i dužnosnike crkve.

Uz sisačkog biskupa mons. Vladu Košića i njegove suradnike na Molitvenom doručku bili su tu i kanonici, dekani, arhiđakoni, zatim saborski zastupnici župani, deset gradonačelnika, 27 načelnika općina i drugi.

-Sve naše teme dosad su bile vezane uz ulogu vjernika u politici. Imamo čast da naša razmišljanja ovaj put podijelimo i s našom predsjednicom. Riječ je o temema koje se tiču svih nas, na dobro našeg puka i svih vjernika naše biskupije. Svojom molitvom nastojimo u tome pomoći. Koristimo priliku da na temelju kršćanskog usmjerenja tražimo neka rješenja. Naša je predsjednica vjernica i drago nam je da imamo vjernike u politici, od kojih i očekujemo da se ponašaju kao vjernici kršćanskog morala i socijalnog nauka crkve – rekao je biskup Košić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je ustvrdio kako bi se političari trebali ponašati sukladno katoličkim, ali i općim ljudskim vrijednostima.

-Moramo prije svega biti ponizni, pravedni i odgovorni u svom poslu. To nije jednostavno, jer u politici često ima i drugačijih promišljanja i postupaka. Vjerujem da i ovaj molitveni doručak doprinosi rješavanju takvih dilema – rekao je Žinić.

U povodu 9. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije i 20. obljetnice svog biskupskog ređenja, sisački biskup Vlado Košić predvodit će u srijedu, 6. veljače, u 19 sati u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misu zahvalnicu.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)