Bošnjački borci uz svoju politiku: Zbog Doma naroda najavljuju blokadu Mostara i Hercegovine

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

 

Iz Hercegovine puše vjetar. Na snazi je plan B kako bi se RVI podigli na ulice, došli u Sarajevo, to se neće desiti, poručuju bošnjački borci.

 

Danas je u Sarajevu održana izvanredna sjednica Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida FBiH na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, a prvi je da pozivaju predsjedavajuću Doma naroda FBiH, kao i dopredsjedavajućeg  da do 12. veljače zakažu sjednicu kako bi se usvojio proračun FBiH, a time i stvorili uvjeti za isplatu naknada i invalidnina 92.000 korisnika boračko invalidske zaštite.

U suprotnom, prijete, od ove populacije se mogu očekivati radikalnije mjere.

– Pozivam Lidiju Bradaru da sazove sjednicu. Ovo što nam se dešava je nekorektno. Igraju se sa ljudskim životima, a mi ne želimo da se preko nas političari prepucavaju. Tražimo svoje prinadležnosti. Pozivam HDZ BiH, točnije Dragana Čovića da kaže svojima, odnosno Bradari, da sazove sjednicu Doma naroda. Pozivamo i HVO, čiji pripadnici također primaju naknade iz budžeta FBiH da podignu svoj glas – rekao je Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH, prenosi Faktor.ba.

Dodaje da ukoliko se do 12. veljače ne sazove sjednica Doma naroda, oni će svoju narednu sjednicu predsjedništva RVI održati u Mostaru, gdje će odlučiti šta dalje.

– Iz Hercegovine puše vjetar. Na snazi je plan B kako bi se RVI podigli na ulice, došli u Sarajevo, To se neće dogoditi. Mi nismo krvarili i davali dijelove tijela za ovu zemlju da bi je razgradili. Mi ćemo u Mostaru izaći na ulice, blokirati sve. Nijedan kamion neće proći ka Sarajevu, gradu od pola milijuna stanovnika koji hrani cijelu Hercegovinu. Neće nama nitko potezati ručnu. Za ovo je HDZ kriv. Ratnih vojnih invalida je više od 40.000, puta četiri, jer to su naše obitelji, i ne damo da se itko igra sa našim dostojanstvom – poručio je Delić.

Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević je rekao da u proteklom periodu niti jednom nisu kasnile naknade i invalidnine za 92.000 korisnika. Apelira da Dom naroda održi sjednicu, donese budžet FBiH, kako bi 47.119 RVI dobilo svoje prinadležnosti, kao i 30.803 “šehidskih” obitelji i obitelji poginulih boraca i 5.000 dobitnika najviših ratnih priznanja.

– Od ovog broja, 50 posto njih živi upravo od naknada i invalidnina koje dobijaju. Stoga, dajem punu podršku Savezu RVI i pozivamo nadležne da hitno sazovu sjednicu Doma naroda kako bismo mogli krenuti sa isplatama naknada za najzaslužnije građane i najranjiviju kategoriju – rekao je Bukvarević.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)