BPŽ: “Hrvat” Edim Fejzić ponovno izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 

Skupština Bosansko-podrinjske županije izabrala je četiri izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, što je bila jedina točka dnevnog reda četvrtog izvanrednog zasjedanja zakazanog na zahtjev 13 zastupnika skupštinske većine koju predvode SDA, LS i SzBIH.

Iz Kluba Bošnjaka izabran je Nijaz Musić (SDA) sa osam glasova.

Iz Kluba Hrvata izabran je Edim Fejzić (Goraždanska priča), iz Kluba Srba Daliborka Milović( LS) sa dva glasa, dok je iz reda Ostalih izabran Sejad Tatrin sa dva glasa (Goraždanska priča), piše Klix.ba.

Za izaslanike u Domu naroda bilo je predloženo ukupno 16 listi, od čega deset iz klubova Bošnjaka, po jedan iz klubova Srba i Hrvata, te četiri iz reda Ostalih.

Današnjom sjednicom okončan je izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBIH na što se čekalo duže vrijeme, međutim Skupština BPŽ još uvijek nije izabrala rukovodstvo, niti predložila mandatara za sastav buduće županijske vlade.

Zahvaljujući Uputstvu SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić ponovno je omogućeno da u Klub Hrvata budu izabrani oni izaslanici koji se lažno  nacionalno predstavljaju te nemaju legitimitet naroda kojega “predstavljaju”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Razlika 1400 puta

Inače, u Bosansko podrinjskoj županiji po popisu iz 2013. godine živi 22.313 Bošnjaka te svega 24 Hrvata, a Edim Fejzić je na listi “Goraždanske priče” osvojio 313 preferencijalnih glasova. Po trenutnom važećem uputstvu SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH te uvažavanju principa 1/1/1 koji podrazumijeva da će iz svake županijske skupštine biti izabran najmanje 1 Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin ukoliko su isti izabrani imamo apsurdnu i grotesknu situaciju.

Naime, BPŽ u kojoj živi 24 Hrvata bira jednog izaslanika u Dom naroda dok jednog Hrvata bira i Posavska županija u kojoj živi 36 000 Hrvata što je razlika u vrijednosti glasa od 1400 puta.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)