Premijer Plenković i ministri na jugu Hrvatske

Vrijeme:4 min, 3 sec

 

 

Krstičević: Vojarna u Pločama – strateška važnost za jug Hrvatske

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je popodne u Pločama vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice – satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

Izjavio je da mu je drago što je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića Hrvatska vojska razmještena u PlenkovićPloče i na taj način spuštena dalje prema jugu Hrvatske.

– To je dobro i u sigurnosnom smislu za zemlju, ali isto tako za komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda, istaknuo je.

– Mi smo danas u dolini Neretve, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Komarni, da vidimo kako je krenuo početak radova na Pelješkom mostu, želimo se upoznati s bitnim aspektima za sve naše sugrađane u ovom dijelu Hrvatske, dodao je.

Istaknuo je i da će vidjeti što se može učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, rješavanju pitanja koja se odnose na gospodarstvo, gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i gospodarske poticaje kroz sredstva iz državnog proračuna i EU-ovih fondova.

Za vrijeme posjeta premijera Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića vojarni 116. brigade Hrvatske vojske izvedena je i vojna vježba, piše HRT.

Ministar Krstičević izjavio je da Vlada sustavno jača HV i ulaže u sustav te da je promijenjen raspored vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevoljama.

Destantno

– Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju povukli vojsku, moćnu postrojbu koja će imati takve sposobnosti da kroz jedan manevar projicira tu sposobnost u bilo koji prostor županije, našeg otočja i priobalja. Za nas su Ploče strateška točka Hrvatske ratne mornarice. Ova postrojba je u funkciji mira i sigurnosti na prostoru Dalmacije, istaknuo je Krstičević.

Plenković: Radi se analiza nabave aviona, bit će rasprava u Saboru

Odgovarajući na pitanja novinara premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada u fazi izrade analize zašto nije uspjela nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova, te vjeruje kako će biti prigode da se o tome raspravlja i u Hrvatskom saboru.

Bitno je da nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om niti s Izraelom, s te dvije zemlje nastavit će se suradnja u obrambenom području, a isto tako s Izraelom u svim dimenzijama gospodarske i poslovne suradnje, rekao je Plenković tijekom posjete vojarni 116. brigade Hrvatske vojske u Pločama.

– Važno je da smo imali dobre namjere, a kad ta stvar dođe u Sabor objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo, kazao je Plenković novinarima.

– Ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino je relevantno da je Izrael službeno preuzeo odgovornost da ishodi odobrenje za transfer aviona trećoj strani, a to je Hrvatska. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Iz ovoga slučaja ćemo izvući pouke i ići dalje, poručio je Plenković.

Krstičević: Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion

Ministar Krstičević rekao je da je Vlada RH učinila sve potrebno prilikom procesa nabave borbenih zrakoplova.

– Vi znate da su borbeni avioni potrebni kako bi Hrvatska uvijek bila sigurna država. Od ponuda koje su se javile na natječaj Vlada RH procijenila je da je najbolja izraelska ponuda. Izrael je imao sve potrebne papire, uključujući i onaj da može nuditi avion u toj konfiguraciji. Nakon što smo sve izanalizirali i napravili dodatne konzultacije, donijeli smo odluku. Nakon te odluke Izrael je imao odgovornost da ishodi konačno odobrenje. Vidjeli ste da su oni došli 10. siječnja u Hrvatsku i kazali da to ne mogu napraviti zbog određenih okolnosti. Ispričali su se Hrvatskoj i rekli da Hrvatska ni u kom slučaju ne može biti odogovrna za tu priču, rekao je.

Naglasio je i da nije potpisan nikakav ugovor te da financijske štete nema.

– Nakon svega moramo se strpiti. Bit će saborska rasprava. Pozivam sve da se sagleda kronologija pripreme i provedbe posla. Tada u jednoj argumentiranoj raspravi možemo hrvatskim građanima razjasniti cijelu situaciju u vezi s natječajem, završio je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje novinara jesu li dokumenti koji su objavljeni u Večernjem listu, oni koje je on najavljivao tj. tajni dokumenti, kazao je da “nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion”.

– Uključeno je jako puno ljudi. Vidjeli ste prije procesa da smo koristili iskustva drugih, kazao je i ponovio da će sve biti u saborskoj raspravi.

Uzvraćajući novinaru koji je rekao da se svakoga dana pojavi novi dokument, Krstičević je kazao da – ne zna i da je fokusiran na jačanje Hrvatske vojske.

U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izaslanstvo Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem i ministrom Krstičevićem na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odalo je počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, hrvatskom branitelju, časniku, vrhunskom sportašu i junaku Domovinskog rata.

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Ćorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.

(hkv)

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)