IZVJEČĆE AMERIČKE NSA Moguć vojni sukob na Balkanu u 2019. godini

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 

U najnovijem izvješću američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA), koji je već razmatran u Senatu, spominje se da bi ove godine moglo biti sukoba na Balkanu.

 

Kako navodi Sputnjik, Balkan nije spominjan tijekom rasprave u Senatu, ali jeste u samom izvještaju.

“Zapadni Balkan će, gotovo je sigurno, biti pod određenim rizikom od nasilja niskog nivoa i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tijekom 2019”, navodi se u izvještaju NSA.

Također stoji i da će “Rusija nastojati iskoristiti  etničke napetosti i visoke nivoe korupcije kako bi spriječila da se zemlje ove regije kreću ka EU i NATO-u”.

Komentirajući navode iz izvještaja, analitičar Aleksandar Pavić ukazuje za Sputnjik da je ono što zaista piše, a to je mogućnost vojnog sukoba, realnost iz prostog razloga što o tome govore američki dužnosnici.

“Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje i kao `palikuća i vatrogasac`. Ako oni budu inzistirali, pritiskali da Srbija i RS uđu u NATO i da se po svaku cijenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše ovisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovdje imaju vojnu, medijsku i financijsku premoć na terenu“, ukazuje Pavić.

Konstataciju da su od 42 stranice  izvještaja samo dvije rečenice posvećene Balkanu, sugovornik Sputnjika ne vidi kao manjak interesa za Balkan. Naprotiv.

“Unutar Europe u izvještaju su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog Brexita. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične točke i uz to, naravno, ruski i kineski utjecaj u Europi. To čak i nije ništa novo. U kolovozu je odlazeći američki dužnosnik  zadužen za Europu i Euroaziju, Wes Mitchell, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mjesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog utjecaja”, napominje odličan poznavatelj američke političke scene.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori