Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti naputka SIP-a

0

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti naputka Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) o načinu raspodjele mandata pri popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po zahtjevu 27 zastupnika SDA, kazao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, javlja N1.

U dnevni red plenarnog zasjedanja Ustavnog suda u četvrtak uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti naputka o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH („Službeni glasnik BiH broj 91/18).

Tim zahtjevom osporen je dokument koji je SIP BiH usvojio 18. prosinca prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije, ukoliko budu izabrani.

Spomenuta SIP-ova uputa izazvala je burne reakcije predstavnika bošnjačkih političkih stranaka u BiH koje navode kako u Ustavu Federacije BiH jasno stoji da se u spomenutom procesu (popuni Doma naroda) može koristiti samo popis iz 1991. godine te smatraju kako osporeni akt (naputak SIP-a BiH) vodi podjeli države na tri etničke jedinice.

S druge strane, hrvatske političke stranke smatraju da ne treba koristiti princip 1/1/1 što podrazumijeva da će najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije, ukoliko budu izabrani biti delegirani u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ova odredba sporna je jer omogućuje bošnjačkim strankama da preko “svojih” Hrvata kontroliraju značajan dio Kluba Hrvata u Domu naroda.
Knežević je pojasnio da naputak SIP-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

– Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je SIP odradio svoj posao, tko će osporavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da županije trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju – poručio je Knežević

Dodao je kako će Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sljedećoj sjednici razmatrati zahtjev predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Kristo za ocjenu ustavnosti naputka SIP-a.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara