Borjana Krišto podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva o popuni Doma naroda PFBiH

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

 

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, podnijela je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donijelp Središnje izborno povjerenstvo BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, doznaje „Dnevni avaz“.

 

Krišto je zahtjev podnijela dva dana uoči današnje sjednice tog suda na kojoj će biti razmatran zahtjev za ocjenu ustavnosti istog uputstva koje je ranije podnijelo 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz SDA.

Iako je Krišto u zahtjevu izrazila očekivanje da će Ustavni sud BiH ovaj predmet uzeti u prioritetno razmatranje, neizvjesno je hoće li ga Sud uvrstiti na dnevni red današnje sjednice.

Kako tvrde Avazovi izvori u tom sudu, s obzirom na to da se SIP mora očitovati o svakom zahtjevu o njihovom uputstvu, neophodno je prije rasprave Suda o tome pribaviti mišljenje Povjerenstva.

No, s obzirom na to da o istom zahtjevu, ali s potpuno drugačijom argumentacijom 27 federalnih zastupnika već postoji mišljenje SIP-a, moguće je da Sud odluči i drugačije.

Podsjećamo, nakon što je SIP donio uputstvo o popuni Doma naroda PF BiH  Krišto je ustvrdila da SIP nema ovlasti da donese odluku o tome, koliko koja županija daje izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, jer oni su tijelo koje, u skladu s Izbornim zakonom koje raspisuje i provodi izbore, piše Hrvatski Medijski Servis.

Krišto smatra da je odluka SIP-a  u potpunosti u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama iz predmeta “Ljubić”.

Tom prigodom Krišto je najavila da će legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štite poziciju, kako hrvatskog, tako i drugih konstitutivnih naroda u BiH.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori