Tko je vodio napad Armije BiH na Uzdol – Enver Buza, Zićro Suljević ili Sefer Halilović?

0

 

 

Nekadašnji načelnik topništva Samostalnog prozorskog bataljuna Armije RBiH, Šefik Đozić, je na suđenju svom ratnom zapovjedniku Enveru Buzi, optuženom za zločin u Uzdolu, izjavio kako je prije napada osobno vršio izviđanja, ali da na prostoru Uzdola nije vidio civile.

 

Svjedok Đozić se prisjetio lipnja 1993. godine, kada je na područje Šćipa kod Prozora došao Enver Buza, koji je odmah formirao zapovjedništvo Prozorskog bataljuna u kome je on osobno postavljen za načelnika topništva.

– Zapovjedništvo bataljuna bila smještena u selu Šćipe, a krajem kolovoza iste godine, prešlo je u Dobro Polje, udaljeno oko 30 kilometara od Prozora – istaknuo je Đozić.

Upitan o napadu na Uzdol, izvedenom 14. rujna 1993. godine od strane Samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH, svjedok je kazao da o tome nije bio obaviješten.

Pojasnio je da je iz sela Here došao u Dobro Polje 13. rujna, kada je naišao džip iz kojeg je izašao čovjek i otišao u zapovjedništvo, a kasnije prema Voljevcima.

-Poslije sam saznao da je to bio Sefer Halilović – istaknuo je Đozić, dodajući da je, nakon sat do sat i pol, Enver Buza također otišao u tom pravcu. Po povratku, dodao je svjedok, došao je i Zićro Suljević iz Stožera Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH.

Ovakvim svjedočenjem Đozo je zaptavo izazvao dvojbu o tome tko je kontrolirao napad Armije BiH na Uzdol – Buza, Suljević ili Halilović.

– Mustafa Hero je rekao da je odlučeno da se 12. na 13. rujna nije izvršila zapovijed i da Buzu treba smijeniti, da će ići na vojni sud i rečeno je da akcija na Uzdol mora ići sljedeći dan. Tad je rekao da Samostalni prozorski bataljun ne vjeruje Buzi, da dobiva Zićru Suljevića kao pratitelja i da je naš bataljun pretpočinjen 317. brdskoj brigadi – izjavio je svjedok, dodavši kako mu je Buza kazao da ode na vatreni položaj u Laništu i da snimi karakteristične kote te da čeka zapovijed.

U noći 13. na 14. rujna 1993, kako je naveo svjedok, došao je Enver Buza s pomoćnicima zapovjednika i vojskom, koja se podijelila na dvije skupine, a Zićro Suljević je rekao vojnicima da su čuli zapovijed i da postupe po njoj.

– Oko pola šest ujutro 14. rujna, počela je pucnjava iz pravca Uzdola. Ja sam sve vrijeme bio na Laništu. Ne znam šta se dešavalo na Uzdolu. Krenula je artiljerija. Nakon sat do dva, Mustafa Bektaš je došao do mene iz pravca Hera i kaže da su napali školu, uništen je tenk i da su se povukli zbog artiljerije. Za stradanje civila nije mi ništa rekao – izjavio je Đozić.

Istaknuo je da je, kao načelnik topništva, vršio izviđanja i da na prostoru Uzdola nije vidio civile te da ima nekoliko informacija koje su govorile o tome. Svjedok je ustvrdio da nikada nije dobio zapovjed za otvaranje topničke vatre u pravcu Uzdola.

Također je izjavio kako je nekoliko puta nakon napada na Uzdol prisustvovao sastancima u zapovjedništvu Samostalnog prozorskog bataljuna Armije RBiH, kada bi Enver Buza pitao šta je urađeno po pitanju istrage u vezi sa stradanjem civila, te da izvještaj o tome nikada nije vidio.

Dalipagić se ne sjeća

Druga svjedokinja Nada Dalipagić, nekadašnja istražna sutkinja Suda u Mostaru, navela je kako ne poznaje optuženog Envera Buzu, niti se može sjetiti je li sudjelovala u istrazi u predmetu Sefer Halilović i ostali.

Također se nije mogla sjetiti je li netko drugi od istražnih sudaca iz Mostara bio na uviđaju na području Uzdola.

– Ne znam ništa što bi vama moglo vrijediti. Ne sjećam se događaja – kazala je Dalipagić.

Podsjetimo, pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Enveru Buzi, zapovjedniku Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, na teret se stavlja da je, kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH, osobno zapovijedio i sudjelovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči.Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, 27 žrtava, među kojima je najmlađa žrtva imala 10 godina, a najstarija 87 godina, ubijane su vatrenim i hladnim naoružanjem.

 

M.J./Hrsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara