PREDSJEDNIŠTVO OKONČALO POSJET BRUXELLESU Evo s kakvim porukama se vraćaju u BiH

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

 

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović okončali su dvodnevnu posjetu Bruxellesu tijekom koje su se sastali s najvišim dužnosnicima EU. Dva bošnjačka i jedan srpski član Predsjedništva BiH zauzeli su jedinstven stav kada je u pitanju put u EU, dok se pogledi ka članstvu u NATO razlikuju. Naglasili su važnost formiranja vlasti na svim razinama te donošenje novog Izbornog zakona.



Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom kako EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u.

Dodik je rekao da je bilo govora o formiranju vlasti, dodajući da je bez formiranja vlasti nemoguće osigurati neku novu dinamiku. On je istaknuo da su članovi Predsjedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi s NATO integracijom, prenosi Klix.ba.

“O tom pitanju trebamo diskutirati u BiH. Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uvjetovan pitanjem MAP-a ili NATO-a”, rekao je Dodik.

Kako kaže, govora je bilo i o granici sa Srbijom i Hrvatskom te izgradnji Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj.

Dodik se osvrnuo i na pitanje Kosova te kazao da će Republika Srpska u tom pogledu slijediti politiku službenog Beograda. “RS i ja ćemo pratiti stav Beograda kada je riječ o Kosovu. Osobno mislim, dakle to nije stav Predsjedništva BiH, da to pitanje trebaju rješavati Beograd i Priština”, kazao je Dodik.

Na pitanje je li netko  na sastanku spomenuo konstitutivnost naroda, Dodik je rekao da je filozofija Europe usmjerena individualnim pravima, ali da je to vjerojatno nemoguće u BiH.

“Mislim da svi to razumiju. Oni razumiju da imamo složenu strukturu. Neophodno je doći do reforme izbornog zakonodavstva i tu je jasan i stav EU”, rekao je Dodik.

On je rekao da je na sastanak došao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i da se članovi Predsjedništva BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Europske komisije i doći do kandidatskog statusa.

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ima utisak kako postoji dobro raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa, ali da je potrebno odgovoriti na Upitnik, formirati vlast na razini države i izmijeniti izborno zakonodavstvo.

istaknuo je da nitko nije sugerirao na koji način je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH. Kako kaže, Tusk im je rekao da je bitno da odnosi u BiH ostavljaju pozitivan utisak kada je riječ o europskom putu BiH.

“Rekli su nam da proces pomirenja mora biti jače izražen i bolje vidljiv”, kazao je Komšić.

Zaključio je kako je njegov utisak pozitivan i da je sve u rukama dužnosnika u BiH. Najavio je da će članovi Predsjedništva BiH po povratku u Sarajevo obaviti razgovore o imenovanju kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoji snažna opredijeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU. Kako kaže, danas je govorio o MAP-u i formiranju vlasti.

“Za mene je značajna i regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Trebamo prakticirati primjenjivanje  međunarodnog prava ako nemamo dogovora. To preferiram i kada je riječ o granici s Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta”, rekao je Džaferović.

I on smatra kako dužnosnici trebaju učiniti sve da formiraju vlast dodajući kako ipak postoji kontinuitet vlasti. Uvjeren je da će biti aktiviran i Prvi nacionalni plan, ali i da će u očekivanom roku biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori