Željko Komšić: Godinama koketirao s ustaštvom, a sada iz oportunizma osuđuje holokaust?

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

 

Nevjerojatno je da, Željko Komšić, koji cijelo vrijeme otvoreno slavi i simpatizira HOS, ovih dana govori o holokaustu i osudi fašizma. To govori o svoj apsurdnosti i besramnosti ovog političkog uzurpatora političkih pozicija i manipulatora političkog sustava u BiH

 

Kada je 2006. godine prvi put uzurpirao stolicu hrvatskog člana Predsjedništva, Željko Komšić je svima bio nepoznanica. Večernji list ga je u to vrijeme prvi put predstavio široj bh. javnosti izvan Sarajeva.

Odgovarajući tada na pitanje večernjakovog novinara zašto želi fotografiju generala HOS-a u svome predsjedničkom uredu, Komšić je objasnio: Zbog toga što je ratovao za BiH izgubio je i glavu. I kao čovjek i kao vojnik (Blaž Kraljević, op.a.), zalagao se za cjelovitu BiH i nije pristao na njezinu podjelu po Tuđmanovu i Miloševićevu planu.

Nastavio je dalje Željko Komšić te 2006. godine, kada je prvi put postao hrvatski član Predsjedništva bošnjačkim glasovima – Po onome što ja znam i zato što je narušio politički dogovor Tuđman -Milošević, upravo zbog toga je i izgubio glavu.

U uredu člana bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nalazila i fotografija Josipa Broza Tita, izvještavao je tada Večernjak. Mada je teško naći nešto zajedničko s likom i djelom tih dviju osoba, tim više što je ubijeni general upravo zbog komunističkog režima morao otići iz rodnog kraja u daleku Australiju, član predsjedništva BiH je tada tvrdio: Blaž Kraljević i Tito različitog su političkog uvjerenja, ali su se obojica borili za BiH i ne može se ni jednom niti drugom “obiti pera”.

Komšić je tvrdio da su pripadnici HOS-a tijekom svih proteklih godina nepravedno zapostavljeni te podsjetio kako je u Sarajevu tijekom rata postojala jedinica HOS-a. „Oni su bili ljudi koji su se borili za BiH i čast svoga hrvatskog naroda, a pritom ne možemo zaboraviti da pripadnici HOS-a nisu bili samo Hrvati, nego i Bošnjaci, i zaslužili su da im odamo priznanje.“

Željko Komšić je, dakle, cijelo vrijeme otvoreno veličao proustaški HOS i deklariranog ustašu Blaža Kraljevića.

Blaž Kraljević je bio otvoreni zagovornik ustaštva, a svaki njegov službeni dopis je počinjao s poznatim „Za dom spremni“, također službeni amblem vojnika HOS je sadržavao ustaški pozdrav „Za dom spremni“, dok se sam Blaž Kraljević otvoreno zalagao za ponovnu uspostavu zločinačke fašističke paradržave NDH, koja bi uključivala Bosnu i Hercegovinu.

HOS se suprotstavio HZ Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane te je Kraljević zahtijevao podređivanje HVO-a HOS-u, a u isto vrijeme je blisko surađivao s Alijom Izetbegovićem i Armijom Republike Bosne i Hercegovine.

Zbog svojih ekstremnih ideja i otvorene ustaške ideologije, Blaž Kraljević i HOS-ove postrojbe su ukinute 1992. godine po naredni samog političkog vrha Hrvatske i tadašnje HZ Herceg-Bosne.

Poznata je bila činjenica da su HOS-ovi vojnici, te 1992. godine, otvoreno maltretirali lokalno srpsko stanovništvo na slobodnim područjima BiH.

U logoru Dretelj, HOS je zlostavljao i ubijao lokalno srpsko civilno stanovništvo, a Kraljević je za zamjenika zapovjednika logora postavio Ediba Buljubašića, osuđenog serijskog ubojicu koji je priznao i ratne zločine počinjene u Dretelju.

Nevjerojatno je da, Željko Komšić, koji cijelo vrijeme otvoreno slavi i simpatizira HOS, ovih dana govori o holokaustu i osudi fašizma. To govori o svoj apsurdnosti i besramnosti ovog političkog uzurpatora političkih pozicija i manipulatora političkog sustava u BiH.

 

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)