Josipovićeva zamjena teza: Da li je bivši predsjednik na čelu parasustava koji je kreirao afere i sukobe u SDP-u i HDZ-?

Vrijeme:8 min, 48 sec

 

 

Bivši predsjednik Ivo Josipović i danas se teško miri s porazom koji je pretrpio u srazu s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. U njegovim izjavama o aktualnoj Predsjednici Republike uglavnom je prisutno potcjenjivanje – jednako u vrijeme predizborne kampanje, kao i danas

 

U javnim istupima Josipović uglavnom, izravno ili neizravno, ismijava aktualnu Predsjednicu, a za svoj poraz optužuje navodno paraobavještajno podzemlje, čime pokušava sugerirati kako je poražen u navodno nekorektnom političkom okršaju.

Josipovićev parasustav

Osobe koje dobro poznaju Ivu Josipovića tvrde kako je riječ o vrlo taštoj osobi koja sve podređuje sebi i svojim osobnim interesima. Tako je sukreirajući hrvatsku vanjsku politiku u vrijeme mandata sve sveo na svoj osobni odnos sa tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, odnos prema Srbima u Hrvatskoj doveo je osobnu ravan sa svojim odnosom s glumcem Radom Šerbedžijom, dok je odnos prema glazbi doveo u svoj vlastiti odnos sa ZAMP-om i tantijemama prikupljenim temeljem zakona koji je sam iskreirao.

Njegov odnos s medijima, zahvaljujući privatnom odnosu s Goranom Radmanom, Ivanom Toljem i Ninoslavom Pavićem u početku je građen na tri samoodrživa stupa – HRT, Večernji i Jutarnji list. Međutim, izlazak Nine Pavića iz EPH znatno je uzdrmao Josipovićevu poziciju a dotadašnji stabilni medijski “tronožac” pretvorio se u nestabilni “dvonožac”.

Oni koji su iz blizine promatrali Josipovićevih pet godina na Pantovčaku u više su navrata potpisnika ovog teksta uvjeravali kako je Ivo Josipović na dnevnoj bazi uređivao središnje informativne emisije na HRT-u, Uključujući “Otvoreno” i “Nu2”, ali i doslovce redigirao tekstove “eminentnih” novinarskih pera.

Dodaju li se tome i optužbe za njegovo mješanje u pravosudne procese i neki vrlo dvojbene potezi prema obavještajno-sigurnosnom sustavu onda je vrlo očito kako je Ivo Josipović u vrijeme svog stolovanja na Pantovčaku razvio vlastiti paralelni sustav zbog čega je i došao u sukob s tadašnjim premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Vrhunac parasustavnih igara ovog bivšeg stanovnika Pantovčaka i počasnog doktora ruske Obavještajne akademije iz Kalinjingrada bila je operacija “Barbika” kojom je, uz potporu svog medijsko-promidžbenog tima, pokušao ismijati i kompromitirati svoju tadašnju izazivačicu Kolindu Grabar Kitarović, da bi na koncu, klasičnom zamjenom teza, sve pokušao prebaciti u HDZ-ovo dvorište.

Pažljiviji kroničari događaja na hrvatskoj političko-medijskoj sceni jako se dobro sjećaju Josipovićevih izjava o “Vasinom jatu” i optužbi o djelovanju navodnog paraobavještajnog sustava , koje su uslijedile nakon što je Milijan Brkić, tadašnji glavni tajnik HDZ-a, osobno preuzeo vođenje kampanje tadašnje HDZ-ove kandidatkinje i aktualne Predsjednice.

Nastavak Josipovićevih optužbi

Zahvaljujući blagodatima interneta danas je lako provjerljivo da je nakon izbornog poraza Ivo Josipović nastavio na isti način. O predsjednici Republike nastavio je govoriti potcjenjivački, uz stalno podgrijavanje priča o navodnom postojanju paraobavještajnog sustava.

Te Josipovićeve priče su prije nekoliko mjeseci preko kontroverznog tjednika Nacional, medija dvojbene vlasničke strukture i s vrlo kontroverznom pozadinom, pretočene u aferu SMS koja je imala za cilj izazvati raskol u HDZ-u i nepopravljivo narušiti odnos unutar te stranke.

-Postupci djela HDZ-ovih dužnosnika koji su tada uslijedili jasan su pokazatelj o postojanju dosluha između djela vodstva HDZ-a i stvarnih kreatora afere SMS koja se može gledati i kao nastavak osobne osvete Milijanu Brkiću kojega bivši predsjednik vidi kao glavnog krivca za svoj izborni poraz – uvjerava nas osoba bliska vrhu HDZ-a.

Nakon Josipovićevog izbornog poraza na predsjedničkim i čak dva poraza Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima na čelo SDP-a došao je Davor Bernardić, čiji je mandat na čelu SDP-a obilježen sukobima s osobama iz Milanovićevog kruga.

Pregovore Ive Josipovića, vođene u posljednje vrijeme s GLAS-om i tzv. Amsterdamskom koalicijom vezano za zajednički izlazak za predsjedničke izbore, mnogi su vidjeli kao grozničave pokušaje bivšeg predsjednika da sebi osigura potporu za novu predsjedničku utrku.

Poziv Davora Bernardića, koji je uslijedio, i Josipovićev brzopotezni odgovor za mnoge su jasan pokazatelj kako su i višegodišnji sukobi u SDP-u zapravo plod operacija paraskupine okupljene oko Ive Josipovića u kojima ima jako puno elemenata koji ukazuju kako iza bivšeg predsjednika i aktualnog čelnika stranke “Naprijed Hrvatska” djeluje dobro uhodan parasustav, razgranat u političkim strukturama, medijima, sigurnosnom sektoru, pravosuđu i djelovima represivnog sustava koji želi Josipovićev povratak na sam politički vrh Republike Hrvatske.

Pokušaji zamjene teza

Promatrajući posljednje medijske istupe Ive Josipovića dio analitičara je uvjeren kako se vještim pokušajima zamjene teza i proizvoljnim konstrukcijama, kao i u slučaju afere “Barbika”, bivši predsjednik pokušava uvjeriti javnost i institucije hrvatske Države da je paraobavještajni sustav negdje drugdje i tako izazvati nove sukobe u HDZ-u u izbornoj godini.

– Josipović zna da će mu se u slučaju kandidature ponoviti potpuno ista situacija kao i na proteklim izborima. Stoga pokušava isprovocirati sukobe unutar HDZ-a. Mora se priznati da on i njegov parasustav to dobro rade – uvjerava nas poznavatelji političkih prilika.

U tom kontekstu ukazuju i na Josipovićeve izjave vezane za aferu vezanu za ministra Tomislava Tolušića.

-Ako se dokaže da je zaista riječ o krivotvorini koja je napravljena da se destabilizira Vlada, onda bih ustvrdio da je riječ o onom obavještajnom podzemlju, o kojem govorim jako dugo. Ali nijedna Vlada nije imala snage i volje da se tome stane na kraje. To je za demokraciju iznimno opasan milje. Riječ je o ljudima koji uzurpiraju ovlasti, koji iznimno pripadaju i raznim državnim tijelima – kazao je Josipović ovih dana za N1 televiziju.

U nastavku razgovora Josipović je pokušao uvjeriti javnost da ‘obavještajno podzemlje postoji i da je vrlo aktivno’.

-Zanimljivo je da vladajuću garnituru uzruja samo kada se okrene batina pa batina udara i po njima. Taj fenomen je prisutan odavno. Stalno je udarala ta batina, samo ni SOA ni Vlade nisu htjele reagirati – istaknuo je Josipović.

U nastavku je izravno potvrdio kako je riječ o pokušaju osvete za pretrpljeni poraz na prošlim predsjedničkim izborima.

-Kad malo pogledamo, gotovo bih rekao da je gadljiva izjava predsjednice o ‘dnu dna’ jer ako ima paraobavještajne ekipe koja je aktivna i koju je trebalo suditi to je ona koja je suportirala nju na predsjedničkim izborima – kazao je Josipović u izjavi za N1.

Primjer otvorenih Josipovićevih laži

Zanimljivo je kako pisanje američkih medija o njegovom ocu, inače svojevremeno visokopozicioniranom dužnosniku jugoslavenskog partijskog sustava, pokušava prikazati kao napad “paraobavještajnog podzemlja” na njega, prijatelje i rodbinu.

-Kakve sve svinjarije i grozote su fabricirali, od lažnih stranica američkih novina gdje se navodno moj otac napadao da je bio ne znam što u vrijeme rata.  Prijatelji i rodbina isto su napadani, stavljalo me se u razne kontekste – žali se Josipović.

Zanimljivo je da sada, kako bi sebi osigurao lakšu predsjedničku utrku, Vladu i Predsjednicu Republike otvoreno poziva na obračun protiv onih koje je prije nešto više od četiri godine etiketirao pripadnicima “Vasinog jata”, a koji su se u posljednje vrijeme našli na udaru Nacionala i djela Josipovićevog parasustava unutar institucija koji ih je opsluživao elementima iz tajnih izvida.

-Neke od perjanice te medijske dezinformacije su dolazile na promociju  i na inauguraciju gospođe predsjednice, s nekima je tulumarila. To što se ona sad zgraža je jedno licemjerje. Bez obzira na sve volio bih da predsjednica i Vlada poduzmu korake da to jedno paraobavještajno podzemlje bude izbrisano – rekao je Josipović i neizravno potvrdio tko zapravo stoji iza afere SMS.

MAXPORTAL: Ivo Josipović bezočno laže

-Budući da je Maxportal prvi objavio tekst Dana Radosa s američkog portala Daily Caller (a ostali preuzimali s naše stranice),  upućeni smo u tu priču i u prvoj reakciji možemo reći da Ivo Josipović bezočno laže – stoji u tekstu Maxportala o ovoj temi.

U nastavku navode kako je zbog preuzimanja teksta iz američkog medija, portal dva puta bio izložen DDoS napadima.

-Tekst Američki mediji žestoko napali Josipovića: Njegov glavni cilj je spasiti svog oca Antu od zatvora na Maxportalu je objavljen 4. siječnja 2015. godine, između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem su se natjecali Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović. Tad smo u tri dana doživjeli dva DDoS napada, portal je pao i prvi dan smo bili nedostupni više od osam sati. Drugi dan oko tri sata. Napad izgleda kao da je došao sa stotina ili tisuća različitih uređaja istovremeno – pojašnjava Maxportal.

Za nedozvoljene informatičke napade sumnjiče MUP čiji je ministar tada bio Ranko Ostojić.

-Neslužbeno smo doznali da je napad izveden s dvije adrese iz Zagreba, a jedna je registrirana na MUP u zagrebačkoj Dubravi. Ministar MUP-a tada je bio Ranko Ostojić – ističe Maxportal dajući otvoreno do znanja o postojanju parasustava koji je bio na usluzi Ivi Josipoviću.

Tekst o Anti Josipoviću, ocu tadašnjeg predsjednika objavio je The Daily Caller, medij  iz Washingtona koji su osnovali nezavisni konzervativci Tucker Carlson i Neil Patel, savjetnik bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya. The Daily Caller, naglašeno sklon Republikancima, 2015. godine je bio četvrti news portal po čitanosti u SAD-u od svih portala koji ne izlaze iz pisanih medija ili tv postaja.

Sličnu izjavu kao u četvrtak na N1 televiziji Ivo Josipović je u ožujku 2015. napisao u kolumni na portalu autograf.hr  Drage Pilsela u kojoj se obrušio na tadašnjeg glavnog tajnika glavnog tajnika HDZ-a i voditelja kampanje Milijana Brkića, optuživši ga da je izmislio portal u SAD-u koji je napao bivšeg predsjednika i njegovog oca Antu.

Međutim, tekst, za koji Josipović sustavno tvrdi da je izmišljen, optužujući za to Milijana Brkića i navodni parasustav, i danas se nalazi na spomenutom američkom portalu Dailycaller.com.

Podsjetimo, novinar spomenutog američkog dnevnika Dan Rados, u tekstu pod naslovom “Is Serbia Controlling Croatia By Blackmailing Its President?” (Nadzire li Srbija Hrvatsku ucjenom njenog predsjednika?), piše:

“Ante Josipović, otac sadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, bio je vrlo utjecajan član Komunističke vlasti za vrijeme Titove Jugoslavije. Postoje dokazi da je počinio neke vrlo ozbiljne zločine. Ti zločini posljedica su njegovog predsjedanja Ideološkom komisijom Komunističke partije Jugoslavije.

Ta Komisija je odgovorna za ubojstvo više od 100 hrvatskih disidenata i novinara izvan bivše Jugoslavije. Najviše u Njemačkoj. Ti zločini će starijeg Josipovića gotovo sigurno dovesti do zatvor u neke od zemalja članica EU.

Netko je u Srbiji ima pristupom starim jugoslavenskim arhivima,  dokaze protiv Ante Josipovića koristi za ucjenu predsjednika Josipovića, ali i drugih hrvatskih dužnosnika. To za posljedicu ima veliki utjecaj Srbije na aktualnu vlast u Republici Hrvatskoj.”

U svakom normalnom sustavu mediji bi Ivu Josipovića etiketirali kao najobičnijeg lažova, što on, sudeći po ovom primjeru, doista i je. Međutim, u Republici Hrvatskoj očito postoje ostaci bivšeg jugoslavenskog sustava koji djeluje u suglasju sa ostacima istih takvih sustava u susjednim državama.

To je parasustav bez čijeg neutraliziranja Republika Hrvatska nema šansu svrstati se među ozbiljne države. Sve dok to ne učinimo nismo okončali davno započete procese.

Primjer Ive Josipovića je više nego očit!

Josip Zdunić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)