SREDIŠNJA BOSNA ČETVRT STOLJEĆA OD BITKE ZA ZAVRTALJKU Kako je obranjena Lepenička dolina

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Jučer, dva dana uoči 25. obljetnice Bitke za Zavrtaljku, jedne od najbrilijatnijih bitaka Domovinskog rata ne samo u središnjoj Bosni, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i hrvatski politički predstavnici poklonili su se žrtvama palim 29. siječnja 1994. godine, prilikom zauzimanja Zavrtaljke.

 

Sjećanje na poginule hrvatske branitelje počelo je polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem pored župne crkve u naselju Brestovsko, a nastavilo molitvom u župnoj crkvi koju je predvodio fra Ilija Jurić, župnik župe Brestovsko.

Na samu obljetnicu Bitke, 29. siječnja planiran je tradicionalni pohod pješice do kote koja se zbog svojeg položaja smatrala neosvojivom. Tako je bilo sve do 29. siječnja 1994. godine kada je hrvatskim braniteljima, uspkos snježnom nevremenu uspjelo zauzetu inače nepristupačnu kotu Zavrtaljka na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežno nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači. Kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina tzv. Armije BiH. Bitci za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu, prenosi Art.info.

Poseban doprinos u Bitci za Zavrtaljku dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu. Počast braniteljima koji su u Bitci za Zavrtaljku položili svoje živote, mali je znak poštovanja prema ljudima koji su boreći se za obranu ovih prostora dali najvrijednije, svoje živote. “Svih ovih 25 godina mi se sjećamo naših poginulih branitelja.

To ćemo činiti dok god smo živi, a sjećanje na njiihovu nesebičnu žrtvu prenosimo i na mlađe naraštaje”, ističe Mirko Rašo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, podružnica Kiseljak.

„Narod koji zaboravlja svoje žrtve nema budućnosti“, istaknuo je i brestovački župnik fra Ilija Jurić, predvodeći misu zadušnicu dok su pred oltarom župne crkve bile izložene fotografije poginulih hrvatskih branitelja Kiseljaka.

Uspomeni na poginule hrvatske branitelje poklonilo se i brojno izaslanstvo hrvatskih dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH.

“Naši su hrvatski branitelji ginuli braneći svoj dom i obitelj i to nikad ne smijemo zaboraviti. Danas kada nam se pokušava osporiti pravo na jednakopravnos s druga dva naroda u BiH, moramo biti svjesni naše bitke za istinsku jednakopravnost i dalje traju.Mi od njih nećemo nikad odustati jer ni naši branitelji nikad nisu odustajali, ni kad se činilo nemogućim zauzeti kote poput Zavrtaljke koja je bez sumnje jedna od najbrilijatnijih bitaka u Domovinskom ratu”, kazala je ovom prilikom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)