Branko Bačić o Deklaraciji HNS-a: ´Nekim bošnjačkim strankama odgovara samo kad Hrvati šute˝

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

 

Hrvatski narodni sabor svojim stajalištima samo produbljuje podjele unutar BiH i otežava proces pomirenja u zemlji. To je anticivilizacijski čin veličanja zločina i nijekanja pravomoćno utvrđenih činjenica. Jedini način da BiH nastavi svoj put ka članstvu u EU i NATO-u jeste poraziti politiku koju zagovara HDZ BiH. Ovo su samo neke od reakcija SDA, SDP BiH i DF-a, najvećih političkih stranaka u Sarajevu koje su snažno osudile Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora donesenu u subotu, a kojom se odbacuje kvalifikacija o UZP-u Haaškog suda protiv Jadranka Prlića i drugih čelnika bivše Herceg-Bosne.

 

Neki bosanski analitičari spominju i kako je na samom Saboru bio i HDZ-ov Branko Bačić kao predstavnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te je time izazvan “nezabilježen skandal” jer “vladajuća stranka u državi članici EU podržava Čovićevo nepriznavanje Haškog tribunala”.

Takve analize i osude jučer je za  Jutarnji list komentirao sam Bačić, koji je na Saboru održao pozdravni govor prije donošenja samog teksta Deklaracije.

– Očito nekim bošnjačkim strankama odgovara samo kada Hrvati šute, kada se ne čuju i kada bespogovorno slušaju akcije ostalih strana u BiH – kaže Bačić čiji je dojam da je u subotu u Mostaru iskazana zrelost i jedinstvo svih političkih stranaka u BiH koje imaju hrvatski predznak kada su u pitanju vitalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Osude iz Sarajeva za Jutarnji je komentirao i Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku koji objašnjava kako je statutom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju određeno da je nadležan za kazneno gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

– Drugim riječima, Haaški sud ne utvrđuje odgovornost država, nego pojedinaca. To vrijedi i za presudu protiv “šestorke” – kratko je za Jutarnji list rekao Kovač.

Ustavne reforme

HNS deklaracijom poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Ovakav poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH na temelju “veličanja udruženog zločinačkog pothvata”, navode u najvećoj bošnjačkoj stranci SDA, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provedbu reforme izbornog sustava, dok su u SDP-u BiH ocijenili da je “najveća hrvatska stranka ta koja građane BiH drži zatočenicima svojih netočnih tumačenja ustava i izbornog zakona”.

U svom govoru Bačić je naveo kako će se Hrvatska “nastaviti aktivno zalagati za afirmaciju ustavnog načela konstitutivnosti naroda i potrebu reforme Izbornog zakona BiH”.

– Ta reforma trebala bi omogućiti svim konstitutivnim narodima i svim građanima BiH legitimnu zastupljenost na svim razinama vlasti, u skladu s tekstom i duhom Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, kako bi se otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez hrvatskog izbornog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine – kaže Bačić.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori