A HTIO “OCRNITI” HRVATE Komšić neizravno optužio bošnjačke političare za očuvanje nacističkog naslijeđa u Mostaru

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nazočili su komemoraciji u Sarajevu posvećenoj 27. siječnja, Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta.

 

“Okupili smo se ovdje kako bi obilježili značajan historijski datum i odali počast žrtvama holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog stoljeća. I danas, 74 godine kasnije sjećamo se 27. siječnja 1945. kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su nacisti ostavili u Auschwitzu”, kazao je on.

Dodao je, prenosi N1, kako svi imamo obvezu suprostaviti se ovakvim i sličnim oblicima zla i nasilja i da ne dozvolimo da se ponovi. Međutim, iako je svijet poručivao nikad više fašizam on, kazao je Komšić, nikada nije u potpunosti poražen.

“Nažalost, svjedoci smo da su se i u novijoj historiji događali genocid i teški zločini, i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini. Porazna je činjenica da 74 godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog nasljeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po sudionicima zločina holokausta”, kazao je Željko Komšić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pojasnio je, nedavno, u izjavama za Hrvatski Medijski Servis, ali u Dnevniku TV1 zašto pojedine mostarske ulice, uprkos brojnim kontroverzama, još uvijek nose nazive ustaških dužnosnika. Licemjerno je, kako je istaknuo, danas spočitavati to pitanje Hrvatima, jer promjenu nisu htjeli upravo Bošnjaci.

Prvenstveno je naglasio da, prema statutu Grada Mostara, komisija Gradskog vijeća određuje nazive ulica, tako da “nitko ne može nikome nametnuti nešto, ako se on ne slaže s time.

Bešlić je ispričao kako ga je bivši visoki predstavnik u BiH Ashdown godinu dana nakon ujedinjenja Grada zamolio da predloži Gradskom vijeću promjene naziva ulica, koje, kako je istaknuo, nose imena koja nekoga mogu iritirati, što je on i učinio.

Bešlić tvrdi kako je dva puta pred Gradskim vijećem predlagao da se, između ostalih, ulice Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića preimenuju i dobiju nazive po piscima i pjesnicima poput Ive Andrića, Tina Ujevića i Vladimira Preloga.

“Te ulice su uglavnom bile u zapadnom dijelu Grada i nosila su imena koja mogu iritirati neke druge. Moj prijedlog na samom Gradskom vijeću doživio je vrlo ugodne komentare i sve pohvale, naišao je na oduševljenje. Međutim, kada se glasalo, samo su Hrvati digli ruke. Veliko iznenađenje za mene je bilo da su ljudi koji su bili u Gradskom vijeću i pohvalili gradonačelnika za prijedloge, digli ruku protiv ili su bili suzdržani. Nije bilo dvotrećinske većine”, pojasnio je Bešlić.

Licemjerno je, naglasio je, danas spočitavati to pitanje Hrvatima, jer promjenu nisu htjeli upravo Bošnjaci.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori