ŠTO JE SVE RADILO GLAVNO VIJEĆE HNS BiH Ljubićeva apelacija Ustavnom sudu i Deklaracija Hrvatskog sabora, dva najvažnija projekta, ovo su ostali

Vrijeme:7 min, 15 sec

 

 

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić sabornicima je danas podnio izvješće o aktivnostima tog tijela, javlja Hrvatski Medijski Servis. U početku se, prema Ljubićevim riječima, rad Glavnog vijeća odvijao i očitovao uglavnom kroz sjednice Glavnog vijeća a danas se sve više odvija kroz akcije i projekte odjela ili institucija koje je Glavno vijeće utemeljilo.

 

Odjel za branitelje GV HNS BiH (u kojem su okupljene i stožerne udruge iz domovinskog rata) sudjelovao je u izradi Zakona o pravima branitelja u Republici Hrvatskoj koji je u primjeni od 1. siječnja ove godine i u kojem su na bolji način regulirana dosadašnja prava branitelja HVO ali uvedena i neka nova. Sudjelovao je u izradi izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja (Izmjene usvojene i Zakon u primjeni). Odjel je sudjelovao u izradi Zakona o registru branitelja, Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja u FBiH, Zakona o demobiliziranim braniteljima (ovi zakoni nisu usvojeni prijedlog tekstova zakona je u Parlamentu FBiH).

Odjel za drugi svjetski i domovinski rat je inicirao koordinira implementaciju projekta Groblja mira na Bilima, posvećenog mjesta na kojem će svoj konačni smiraj i ne zaborav naći tisuće prešućivanih hrvatskih žrtava drugog svjetskog rata i poraća. Groblja mira, svojevrsnog hrvatskog nacionalnog Arlingtona. Naravno ovaj projekt ne bi bio moguć niti potpun bez povjerenstava osnovanih u gotovo svim hrvatskim općinama koja se bave pronalaženjem i istraživanjem stratišta i grobišta žrtava iz perioda na koji se odnosi, kazao je Ljubić, te dodao:- Svi oni koji su bili na Bilima u kolovozu prošle godine mogli su se uvjeriti koliki veliki posao je do sada napravljen.

Ured za pravnu pomoć braniteljima HVO, odnosno Zaklada za pravnu pomoć braniteljima HVO-a, institucije koje je Glavno vijeće utemeljilo odnosno njihovo osnivanje iniciralo, čije utemelje i rad imamo najviše zahvaliti djelovanju dva Odjela. Odjel za znanost i obrazovanje, je inicirao i rukovodi Koordinacijom ministara iz županija s hrvatskom većinom i nekoliko fakulteta Sveučilišta u Mostaru, rad na novim planovima i programima određenoga broja novih smjerova u srednjim strukovnim školama.

Odjel za znanost i obrazovanje bio je suorganizator znanstveno-stručnoga skupova “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”i “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” koji su održani u ožujku 2017. i 2018. godine. Odjel je savjetodavno sudjelovao i dao potporu u otvaranju novih studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru kao bitnih čimbenika razvitka visokog obrazovanja na hrvatskom jeziku u BiH.

Odjel za gospodarstvo je u kontinuitetu analizirao plan rada Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, kao i dio planova županijskih vlada i u suradnji s nadležnim dužnosnicima sudjelovao u izradi/doradi različitih strateških dokumenata iz oblasti energije i industrije, Strategije razvoja drvne industrije, Strategije razvoja industrije građevinskog materijala, te Strategije razvoja metalnog i elektro sektora i propisa iz ovih oblasti.

Odjel je sudjelovao u organizaciji i radu gospodarskih sastanaka i foruma u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama, tr razmatrao Izmjene Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, te Zakona o poticaju razvoja malog gospodarstva.

Odjel za iseljeništvo već 6 godina organizira i uređuje emisiju „Radio Most“ za Hrvate u Domovini i izvan Domovine, u suradnji s hrvatski radio Melbourne-hrvatski radio Fenix Frankfurt-radio Herceg Bosne Mostar. Tako je do kraja prosinca 2018. god. emitirano je 80 emisija u kojima je gostovalo 388 eminentnih gostiju koji su analizirali najvažnije društvene i političke teme iz BiH, Hrvatske i iseljeništva. Odjel je organizirao Ljetna školu „Stopama Kraljice Katarine“ kao organizirani kreativni boravak djece iz iseljeništva u Domovini Bosni i Hercegovini, koja se održala za vrijeme ljetnog raspusta početkom 7. mjeseca prošle godine. Osnovni cilj Ljetne škole „Stopama Kraljice Katarine“ jeste davanje mogućnosti djeci iz iseljeništva da u centrima hrvatske duhovnosti i kulture uče hrvatski jezik i pismo, upoznaju običaje, kulturu i povijest svog naroda družeći se sa vršnjacima iz Hrvatske i BiH. Odjel je također bio aktivan i na humanitarnom planu.

U radu Odjela za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije težište je stavljeno na koordinaciju i suradnju predstavnika izvršne vlasti svih razina , te institucija i poduzeća iz nadležnosti Odjela u segmentima: izrade i usklađivanja zakonske regulative, izrade prostorno planske dokumentacije, raspodjele namjenskih sredstava iz ovih oblasti, praćenja najvažnijih infrastrukturnih projekata, izrade zakonodavstva iz oblasti javnih servisa itd. Zahvaljujući angažmanu Odjela i suradnji s predstavnicima HNS-a u izvršnoj vlasti i javnim poduzećima, značajan iznos sredstava je disperziran u projekte iz nadležnosti Odjeka i na većinska hrvatska područja F BiH.

Odjel za društvene djelatnosti je koordinirao i surađivao s županijskim i federalnim vlastima pitanja iz oblasti zdravstva, mirovinskog osiguranja i socijalnih prava.

Odjel za financije je koordinirao resore u Vladi Federacije, posebice one na čelu s hrvatskim ministrima da se osigura pravedna distribucija sredstava iz proračuna, regijama i institucija većinskih hrvatskih područja.

Odjel za međunarodnu suradnju je koordoinirao i komunicirao prijedloge i projekte Hrvatskog narodnog sabora prema predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i centrima izvan BiH s ciljem realizacije konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvatskog naroda sukladno Ustavu i odlukama Ustavnog suda BiH, posebice kada je u pitanju Odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić glede legitimiteta predstavljanja u Domu Naroda.

Odjel za analitiku i nacionalnu sigurnost je sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima analizirao sigurnosnu situaciju u BiH i susjedstvu i europskom okruženju i informirao članove GV i Predsjedništva o svim pitanjima relevantnim za očuvanje sigurnosti političke stabilnosti. Aktivnu ulogu i komunikaciju je imao s županijskim ministarstvima unutarnjih poslova. Imao je aktivnu ulogu spram aktivnosti oko uspostave AFIS sustava za elektronsku razmjenu podataka. Aktivnim zauzimanjem doprinio je da se županijska ministarstva unutarnjih poslova stave u u istu poziciju s ostalim policijskim agencijama.

Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje rukovodio je izradom projektne dokumentacije za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Projektna dokumentacija je gotova i sada se radi na iznalaženju modela i sredstava za financiranja dovršetka objekta. U novosagrađenom objektu pored, HNK biti će smješteni:
-Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH
-Simfonijski orkestar Mostar
-Sveučilišni studij dramske i filmske umjetnosti
-Sveučilišni studij glazbene kulture
– Matica hrvatska Mostar

Odjel aktivno sudjeluje u radu tijela koja su uključena u pripremu kandidature Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024.

Odjel je izradio dokument naziva Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora. Prijedlog je prezentiran na Javnoj raspravi, održanoj u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nakon provedene javne rasprave, Odjel je u suradnji s i Klubom hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH izradio Prijedlog zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu Bosne i Hercegovine.

Odjel za ustavno-pravna pitanja, kako mu i samo ime kaže bavio se pitanjima Ustava i ustavnosti izbornog zakonodavstva. Odjel je sudjelovao u izradi prijedloga Izmjena Izbornog zakona po Odluci US B iH u predmetu Ljubić, u dijelu izbora za Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništvo BiH. Odjel je, također, posebnu pozornost kroz duže vremensko razdoblje poklonio izradi Zakona o kaznenom postupku B iH usuglašenog s Odlukom Ustavnog suda ali i međunarodnim standardima. Odjel se bavio i pitanjima koja se uređuju Zakonom o javnom RTV sustavu BiH, izvijestio je Ljubić o aktivnostima Odjela Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH.

Prema njegovim riječima svi spomenuti projekti odjela Glavnog Vijeća raspravljeni te dobili i završnu formu na sjednicama Glavnog vijeća, tako da je Glavno vijeće djelovalo kao institucija a ne samo zbir odjela.

Dva najvažnija projekta

Glavno vijeće i HNS su općenito dali značajan doprinos realizaciji dva, po Ljubićevom mišljenju, strateška projekta čiji je i sam bio akter.

-Zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona u dijelu izbora za Dom naroda Federacije BiH sam predao u proceduru u rujnu 2014. i ovom prilikom se želim zahvaliti svojim savjetnicima Josipu Merdži i pokojnom Vesi Vegaru koji su sudjelovali u pripremi Zahtjeva. Međutim, značajan doprinos zastupanju zahtjeva na Javnoj raspravi pred Ustavnim sudom, kao dio tima predlagatelja su dali i članovi Glavnog vijeća Bariša Čolak, Ivan Vukoja i Josip Merdžo.Drugi projekt, Deklaracija Hrvatskog Sabora o položaju Hrvatskog naroda u BiH ima dugoročno, veliki značaj kao okvir službene politike Republike Hrvatske u odnosu na položaj Hrvatskog naroda u BiH(bez obzira koja će politička opcija u budućnosti biti na vlasti), kazao je Ljubić

Naglasio je kako je poruka zajedništva i nacionalne strateške političke zrelosti koju HNS utemeljuje, bila velika potpora usvojenju ove Deklaracije.

Ljubić se u govoru izaslanicima Hrvatskog Narodnog Sabora zahvalio klubu HDZ u Hrvatskom saboru i na Saboru u Mostaru nazočnom predsjedniku Kluba Branku Bačiću, te predsjedniku HDZ Andreju Plenkoviću jer je zahvaljujući njima spomenuta deklaracija uvrštena u dnevni red Hrvatskog sabora. Također, se zahvalio većini klubova i većini zastupnika, kako parlamentarne većine tako i oporbe U Hrvatskom saboru, koji su podržali ovu Deklaraciju. -Time je pokazano da Republika Hrvatska očuvanje političkog subjektiviteta Hrvatskog naroda u BiH uvažava kao strateški državni i nacionalni hrvatski interes, kazao je Ljubić.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)