“NARODNI JUNAK”(VIDEO ISJEČAK)Premijera filma “Hajduk” o Mijatu Tomiću u kinu Tuškanac u Zagrebu

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

Pod pokroviteljstvom grada Zagreba, film “Hajduk”, epska priča o narodnom junaku Mijatu Tomiću, bit će prikazan 27. siječnja ove godine u 18:00 sati, u kinu Tuškanac.

 

Film je provotno promoviran i Tomislavgradu, a nakon uspješne premijere u Kanadi, napokon je došao red i na Zagreb.

Riječ je o igranom filmu o hajduku Mijatu Tomiću, jednoj o najpoznatijih priča o hajdukovanju u vrijeme turske vlasti u Hercegovini, povijesnoj legendi iz 17. stoljeća koja je po prvi put zabilježena na filmu, prenosi Maxportal.hr

Mijata Tomića u filmu glumi mladi Duvnjak Josip Tabak kojeg smo već gledali u serijalu ‘Hrvatski kraljevi’ kao kneza Bornu i u ‘Republici’ gdje je utjelovio Sulejmana Veličanstvenog.

Poznati BH boksač Damir Beljo također ima ulogu u filmu te utjelovljuje Malog Marijana, a zanimljivo je da je svome sinu još puno prije dao ime – Mijat.

Tko je bio Mijat Tomić?

Mijat Tomić (1610. – 1656.) rođen je u selu Gornji Brišnik, u današnjoj općini Tomislavgrad, hrvatski je povijesni junak poznat kao vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva.

Hajdukovao je od Gorskog Kotara do Nevesinja, a glavno uporište bila mu je Vran  planina. U povijesnim dokumentima ne nalazimo koji bi točan povod bio za Mijatovu odluku i odlazak u hajduke, a narodna pjesma kaže da se to dogodilo zbog nepravdi duvanjskog kadije Suzice, koji je Mijatu oteo Jabuku livadu, Mijatovu djedovinu.

Stan’te kosci, ne koste livadu
Jabuka je moja djedovina!

Mijat zbog toga ubio subašu Murata i s trideset drugova pobjegne u Vran planinu. Tako je Mijat, prema pjesmi, odbjegao u hajduke i postao strah i trepet za Turke

Postoji 28 pjesama koje govore o smrti Mijata Tomića. U 19 pjesama se govori da je Mijata izdao njegov kum Ilija Bobovac, a ubio ga neki Arapin. U nekim zapisima može se pročitati da su Turci slavili Mijatovu smrt  više nego kad su osvojili Carigrad.

Mijatov sestrić Mali Marijan je ranjenoga Mijata pokušao odnijeti u Vran, ali je Mijat izdahnuo pod Sovićkim vratima. Tu se, po predaji, na njivi Pošćeci, nalazi grob hajduka Mijata Tomića.

Predaje i pjesme kazuju zatim da je mali Marijan uspio osvetiti Mijata ubivši Arapina” u duvanjskoj župi u mjestu Jankovac.

Pjesme o njemu pjevali su i izdavali hrvatski guslari Željko Šimić (Hrvatski hajduk i narodni junak Mijat Tomić, Mijat Tomić i paša od Zvornika), Mirko Tomić (Mijat Tomić odmeće se u hajduke), Ivan Antosović, Jozo Radoš-Marić (Duvanjski junaci), Mile Baković (Duvno polje kolijevka Hrvata) itd.

Knjiga “Junačina Mijat Tomić” Dubravka Horvatića dio je školske lektire.

Autori filma u ”Hajduk” su supružnici iz Tomislavgrada, Mara i Branko Perić, glumci su se u ime entuzijazma i poštovanja baštine u odrekli honorara, a neke igrane scene bolje su nego u većini hrvatskih filmova.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)