HOLOKAUST Najveće zlo što je čovječanstvo iznijelo na vidjelo

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Na današnji dan, 27. siječnja obilježavamo Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. To je inače međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se dan inače obilježava diljem Europe u najvećem broju zemalja pa tako i u BiH i Hrvatskoj nosi simboličku notu i značaj.

 

Najbolji je odgovor na sveopću patnju i zločin čovječanstva dao veliki francuski pjesnik Charles Baudelaire rekavši: “Najveći trik đavla je uvjeriti čovječanstvo da on uopće ne postoji”, piše Večernji list.

Tako i holokaust, zločin čovječanstva zatire i skriva sam Knez tame vidjevši da se on možebitno minorizira i relativizira cjelokupnim ljudskim rodom. Židovski narod od postanka trpi patnju, agoniju i antagonizam. No, holokaust je najveće zlo što je čovječanstvo iznijelo na vidjelo. To je se zlo prešutno odobravalo, sustavno propagiralo i proključalo je sa svim svojim perfidnim elementima rastuće mržnje. Genealoški i etimološki riječ holokaust označava žrtvu paljenicu koja se cijela spaljuje.

U židovskoj kulturi i religiji žrtva ima simboličnu notu, nipošto paušalnu kategoriju poimanja stvarnosti. Tako Abraham, praotac vjere u Starom zavjetu, žrtvuje ovna, Noa prepelice i slično. Danas je ta riječ u uporabi za sustavan zločin prema židovskome narodu za vrijeme zločinačkoga nacističkog režima. Ubijanje je tisuća i tisuća nevine židovske djece psihopatski naum, zločinački čin i akt koji mora danas zdušno pobuditi gađenje i prenemaganje većine nad tim obijesnim fluktuacijama nekadašnje povijesne dimenzije. Mučenje, plač malene djece i glad su kataklizme i porazi čovječanstva. Holokaust je upozorenje čovječanstvu da zlo svakim trenutkom, možebitnim odobravanjem i prihvaćanjem izlazi na svjetlo dana, predstavljajući se kao više dobro ili pak oslobođenje od nečega.

Trgovanje brojkama i manipuliranje zločinom nuspojava su zlokobnoga društva koje na pijetet mnogobrojnih žrtava pribjegava slijeganju ramenima i šutnjom. Otvoren je glas protiv antisemitizma, rasizma, fundamentalizma jedini put otvorenosti bića prema ljepšemu i boljem sutra. Cijeneći čovjeka kao univerzalno stvorenje sa svim svojim različitostima, vjerom, identitetom, kulturom, priznajemo i Stvoritelja koji je na tako suptilan način uresio čovječanstvo i svijet pripadajućim razlikama među živućim stvorenjima.

Od iskona čovječanstva ubojstvo čini prokletstvo počevši od biblijskoga slučaja bratoubojstva (primjer Kaina i Abela) do ratova globalnih dimenzija. Holokaust pripada zločinačkom dijelu povijesti, rehabilitirati djelovanje toga zla znači otvarati bolnu ranu ljudskoga postojanja. Zadaća nam je obrazovati generacije žitelja o gorkim plodovima holokausta – zločina čovječanstva. U tome nam mogu pomoći obrazovne institucije, razne grupacije kao i revidiranje povijesti.

Kako reče veliki Oscar Wilde: “Patnja je jedini način na koji bivamo svjesni postojanja, a sjećanje na patnju potrebno nam je kao dokaz našeg neprekinutog postojanja”.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)