“KRIŽNI PUT NA SVJETSKOM DANU MLADIH”Vapaj pape Franje: Križni put tvojega Sina nastavlja se u zatomljenom kriku djece čije se rođenje sprječava

Vrijeme:4 min, 37 sec

 

 

U sklopu središnje proslave 34. Svjetskog dana mladih u Panami, u petak 25. siječnja u Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera održan je križni put na kojem je sudjelovao i papa Franjo.

 

U pobožnosti križnoga puta mladi iz Hondurasa, Venezuele, Kube, Nikaragve, Meksika, Haitija, Sjedinjenih Američkih Država, prikazali su Kristu patnje kroz koje prolaze njihove zemlje i društva: krv mučenika, vapaj domorodačkih naroda, rane zadane majci zemlji, očaj migranata, žrtve prirodnih katastrofa, nasilje protiv žena, teški procesi pomirenja i mira, korupcija.

Iz srca mladih Kubanaca vinula se želja da budu tvorci jedinstva „kako bi ozdravljali rane, gradili mostove, ujedinjavali srca, kako bi gradili bratske zajednice koje pečate saveze radošću i nadom“. Mladi iz Salvadora spomenuli su se Oscara Arnulfa Romera, sveca koji je vrlo omiljen u njihovim krajevima. Zajedno s njim spomenuli su se svih onih koji su progonjeni i koji su dali svoj život za vjeru. „Glas mučenika bit će uvijek pjesma nade“, poručili su.

Odjeknuo je također vapaj domorodačkih naroda: „Oni proživljavaju Isusov život u patnji koja označava njihove živote. Negirani i zaboravljeni pronašli su u Gospodinu Isusu sliku svoje patnje, sliku tolike zaboravljenosti“.

Zajedno s domorodcima mladi sudionici Svjetskog dana mladih uzdigli su k nebu također vapaj za Majku Zemlju. Mladi iz Kostarike poručuju:

„Bog je stavio u čovjekove ruke ovaj divni svijet, pun ljepote i sklada. Poput Pilata mislili smo da možemo svime raspolagati po vlastitom nahođenju a na kraju je stvoreni svijet postao rob častohleplja malobrojnih, častohleplja onih koji su mislili da su vlasnici a zapravo su samo upravitelji. Naš planet, naša kuća ne može biti žrtva ljudske ravnodušnosti ili samodostatnosti“.

Molitva migranata bila je povjerena mladima Venezuele. Oni su podsjetili da je sam Isus u djetinjstvo bio prisiljen pobjeći u Egipat.

„I danas se čuje bât koraka onih koji ne samo da su izgubili sve, već osjećaju kako se granice i vrata zatvaraju, a crte razgraničenja među zemljama postale su oštre i prijeteće trnove krune, prezirući i odbacujući mnogu braću“.

Nagovor pape Franje

„Isus kroči i trpi na mnogim licima koja pate od zadovoljne i umrtvljujuće ravnodušnosti našeg društva koje troši stvari i troši sebe, ignorira druge i ignorira samo sebe u boli svoje braće“, istaknuo je Papa u nagovoru tijekom Križnog puta: „I mi tvoji prijatelji, Gospodine, dopuštamo da nas obuzmu bezvoljnost i pasivnost, a konformizam nas često poražava i paralizira.

Bilo je teško prepoznati te u bratu koji pati: okretali smo glavu na drugu stranu da ga ne vidimo; sklanjali smo se u buku da ne čujemo; zatvarali smo sebi usta da ne vičemo. Uvijek ista napast. Lakše je i ‘više se isplati’ biti prijatelji u pobjedi i slavi, uspjehu i pljesku; lakše je ostati blizu onih koji se smatraju popularnima i uspješnima“, istaknuo je Papa.

„Kako je lako podleći kulturi zlostavljanja, uznemiravanja i zastrašivanja!“, istaknuo je Papa na križnome putu na kojem se okupilo više od 400 tisuća mladih iz 156 zemalja svijeta: „To za Tebe ne vrijedi, Gospodine: u križu si se poistovjetio sa svim patnicima, sa svima onima koji se osjećaju zaboravljenima. To za Tebe ne vrijedi, Gospodine, jer si htio prigrliti sve one koji se toliko puta smatraju nedostojnima zagrljaja, milovanja, blagoslova, ili još gore, mi uopće ni ne primjećujemo da im je to potrebno. To za Tebe ne vrijedi, Gospodine: u križu se pridružuješ ‘križnom putu’ svake mlade osobe, svake situacije da ga pretvoriš u put uskrsnuća“.

„Oče, danas se križni put tvojega Sina nastavlja“, nastavio je Papa u svojoj molitvi,

„u zatomljenom kriku djece čije se rođenje sprječava i mnogoj drugoj kojoj je uskraćeno pravo na djetinjstvo, obitelj, obrazovanje; koja se ne mogu igrati, pjevati, sanjati…; nastavlja se u zlostavljanim ženama, iskorištavanima i napuštenima, lišenima i zanemarivanima u njihovu dostojanstvu; u tužnim očima mladih koji gledaju kako im se otima nadu u budućnost zbog nedostatka obrazovanja i dostojnog posla; u tjeskobi tolikih mladih lica, naših prijatelja, koji upadaju u mrežu beskrupuloznih ljudi – među njima se nalaze i oni koji tvrde da tebi služe, Gospodine -, mreže iskorištavanja, zločina i zlostavljanja“.

„Križni put tvojega Sina nastavlja se u mnogim mladim ljudima i obiteljima koji su, usisani u spiralu smrti zbog droge, alkohola, prostitucije i trgovine ljudima, lišeni ne samo budućnosti nego i sadašnjosti. I kako je tvoja odjeća bila razdijeljena, Gospodine, i njihovo dostojanstvo je razderano i zgaženo“ istaknuo je Papa u svojem obraćanju-molitvi na križnome Svjetskog dana mladih.

„Križni put tvoga Sina nastavlja se u mladima namrgođena lica koji su izgubili sposobnost da sanjaju, stvaraju i osmišljavaju budućnost i ‘povlače se u mirovinu’ predajući se rezignaciji i konformizmu, što je jedna od najviše korištenih droga u našem vremenu. Produžuje se u pritajenoj boli onih koji, namjesto na solidarnost društva koje grca u obilju, nailaze na odbacivanje, bol i patnju, štoviše u njih se upire prst i prema njima se ophodi kao prema nositeljima i odgovornima za sva društvena zla. Nastavlja se u utučenosti i samoći starijih, često napuštenih i odbačenih. Nastavlja se u domorodačkim narodima, kojima se oduzima zemlju, korijene i kulture, zatirući svu mudrost koju su kadri ponuditi. Križni put tvoga Sina nastavlja se u kriku naše majke zemlje, koja je ranjena u svojoj utrobi zagađenjem atmosfere, jalovošću svojih polja, onečišćenjem svojih voda i koju gazi prezir i bezumna potrošnja bez ikakvog razloga. Nastavlja se u društvu koje je izgubilo sposobnost da plače i gane se na bol ljudi.

Da, Oče, Isus nastavlja hodati, preuzimati na sebe križ i trpjeti u svim tim licima dok je svijet ravnodušan, uronjen u dramu svoje frivolnosti“.

IKA

 

bitno.net/ https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori